- Redacció / Almatret , El Vilosell , Juncosa

Passa endavant dels ajuntaments per trobar els propietaris de finques on es faran cremes prescrites

El Vilosell, Almatret o Juncosa col·laboren amb el Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers per agilitzar l’obtenció de permisos. El Vilosell traurà a informació pública les cremes per assabentar-ne els amos.

Una crema prescrita a la finca de la Devesa, al febrer (foto: A.G.)

El Grup d'Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers té identificades des de fa més d'un any i mig quatre zones a les Garrigues per fer-hi cremes prescrites que redueixin el risc d'incendi i el potencial d'expansió del foc. En aquest temps, però, només ha pogut treballar sobre una d'aquestes zones, la finca de la Devesa, prop de Maials, propietat de la Diputació de Lleida.

A banda de la sequera i de les condicions meteorològiques, que redueixen la finestra d'oportunitat per intervenir, una de les principals complicacions és la de contactar amb els propietaris de les finques, que també han d'autoritzar l'actuació. Si abans es tractava d'un esforç en solitari dels bombers, fonts del GRAF Lleida expliquen que ara han aconseguit més suport dels ajuntaments.

Una de les àrees on es preveu intervenir és a la punta del Curull, al terme del Vilosell. S'hi ha senyalitzat una zona de 20 ha, una de les més petites per fer-hi cremes, però "de les més estratègiques", segons apunten els GRAF, ja que ajudaria a protegir les Muntanyes de Prades d'un incendi procedent de l'oest. Els últims mesos, l'Ajuntament del Vilosell ha col·laborat a intentar localitzar els actuals propietaris d'algunes finques. Entre d'altres, s'ha demanat ajuda a l'Ajuntament de Vilanova de Prades, d'on serien alguns d'aquests. A més, es vol informar de la crema traient-la a informació pública, com un mecanisme per donar per assabentats els amos de terres amb qui no es pugui contactar de cap manera.

Darrerament, Almatret ha rebut un llistat de parcel·les per part de GRAF i també estan duent a terme un esforç per informar els propietaris. Juncosa també havia tractat de fer d'enllaç amb els qui tenien aquestes finques. 

Estat de les àrees de cremes
Els GRAF tenen identificades quatre àrees per a les quals ja tenen permís d'Acció Climàtica. Són a Almatret (76 ha), a Juncosa, prop de la Serra de la Llena (56 ha), al Vilosell, a la Punta del Curull (20 ha) i a Maials, a la Devesa (80 ha). La darrera està en execució i s'hi va actuar fa dos setmanes. Amb la posada a informació pública de la crema del Vilosell, s'acabaria la fase administrativa i tot estaria llest per fer-hi la crema, sempre que les condicions ho permetin.