OLI
- Redacció / La Granadella

La cooperativa de la Granadella dobla la capacitat productiva

L'entitat estrena el nou molí, que permet molturar fins a 200 tones d'olives al dia. El va inaugurar aquest passat cap de setmana amb la presència del conseller d’Acció Climàtica, Agricultura i Agenda Rural, David Mascort. 

Exterior de les noves instal·lacions (Foto: Xavier Franch)

La cooperativa de la Granadella ha posat en marxa durant la segona quinzena d'octubre el nou molí d'oli ubicat a l'edifici de 2.300 m2 de l'entrada del poble, a poca distància de l'actual. Des de l'entitat ressalten que les noves instal·lacions permetran augmentar la capacitat productiva de les 90 tones d'olives molturades al dia fins a les 200.

El president de la cooperativa, Ramon Barrull, explica que la millora en l'absorció "permet fer una gran quantitat d'olives a una altíssima qualitat". Un segon tret distintiu és la rapidesa en l'obtenció i emmagatzematge de l'oli. Segons el mateix Barrull, en un temps màxim d'entre 24 i 48 hores poden estabilitzar-lo i guardar-lo per a la posterior comercialització. Una tercera millora és en la recepció i la classificació d'olives. Amb més tolves, l'entitat fa una tria més acurada de les olives.

Les instal·lacions compten amb 4 línies de producció: una per a l'oli d'oliva verge extra, una altra per a l'oli d'oliva verge extra ecològic, una per repassar i donar suport a aquestes dues, i una última per a l'oli d'oliva verge extra prèmium.

L’equipament és fruit de la fusió amb la cooperativa de Torrebesses i ha costat prop de 5 milions d'euros. 

Interior de la nau, amb les tolves de recepció i classificació de les olives (Foto: X.F.)
 

Producció d'un 70 o 80%.

Enguany, la cooperativa espera una producció corresponent a un 70 o 80% d'una collita habitual. Això suposaria uns 600.000 kg d'oli. A diferència de les previsions d'altres agents com la DOP les Garrigues, la majoria de les terres dels socis compten amb reg de suport.   


Contenció de preus

Tot i que encara no han posat a la venda l'oli de la nova campanya, la cooperativa ja ha rebut trucades preguntant pels preus a què sortirà. Fins ara, han apostat per "ser continguts" en paraules de Barrull, que reflexiona que "no necessàriament cal apujar el preu per fer una bona gestió i liquidació al pagès".  


Inauguració del molí

Aquest darrer cap de setmana es va dur a terme la inauguració oficial del nou molí de la Cooperativa de la Granadella en el marc de la fira de la Primera Premsada. Va comptar amb la presència del conseller d'Acció Climàtica, Agricultura i Agenda Rural, David Mascort.