- Redacció / L'Albi

Raul Arredondo, forner de l'Albi, rep el guardó de Mestre Artesà

És una de les 28 persones a qui la Generalitat ha reconegut la trajectòria professional en un acte celebrat dimarts a Barcelona.

Arredondo, amb el diploma entregat pel conseller Mascort. (foto: DACAAR)

Raul Arredondo Rodríguez, responsable del forn de pa de l’Albi, és una de les 28 persones de diferents gremis que han estat guardonades pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural amb el diploma de Mestre Artesà Alimentari. Els premis es van entregar aquest dimarts en un acte a l’Ateneu Barcelonès, presidit pel conseller David Mascort.

Arredondo fa una vintena d’anys que es dedica oficialment a fer de forner, tot i que des de petit que fa pa, ja que és fill de forner. Va ajudar el pare fins que va anar a fer el servei militar, després del qual es va dedicar a una altra feina durant cinc anys, a les Borges Blanques. Posteriorment, per circumstàncies personals, va haver de comprar el forn del pare, obrador amb forn de llenya giratori, i va començar la seva etapa professional al sector.

Quan es va assabentar que el forner de l’Albi es jubilava, Arredondo en va agafar el traspàs, i allí ha exercit fins avui, sent l’únic forn de pa del poble. A l’establiment s’hi pot trobar pa gallec, pa de xia, pa d’espelta, pa de llavors, pa de xapata, coques de recapte, coques flambejades d’anís, coques d’oli d’oliva i diversos tipus de brioixeria artesana.

Els guardons de Mestre Artesà Alimenati s’atorguen en reconeixement a la trajectòria professional i els premiats han de complir determinats mèrits de creativitat i coneixements en el cap de l’artesania alimentària, així com haver exercit durant almenys 15 anys i disposar del carnet d’artesà alimentari. Arredondo explica a SomGarrigues que no s'esperava rebre el premi. “Em van proposar des del Gremi de Forners, on habitualment participo en molts cursos, però no m’ho esperava”, diu. “Per la gent que només treballem, és el reconeixement a què podem aspirar”, afegeix.

Els diplomes de Mestre Artesà s’entreguen des de l'any 1987 i, des de llavors, l’han rebut mitja dotzena de garriguencs. L’últim va ser Marcel Mingorria, picapedrer de Vinaixa. Anteriorment s’havia atorgat també a Fèlix Martín i Feliu Martín (picapedrers de la Floresta), Josep M. Capdevila (sabater de calçat per a usos terapèutics a les Borges), Josep Gabarra (forner dels Omellons) o Josep Lluís Cots (escultor de l’Espluga Calba).