CULTURA
- Redacció / Alcanó

El projecte Trä recupera dues tonades de pandero de l’Albi i el Vilosell

Està format pels músics barcelonins Marc Serrats ‘Xerramequ’ i Laia Pedrol. El dissabte 4 de novembre van actuar a la jornada ‘Soca-rel’ de l’Associació Cultural Lo Coscoll i les van interpretar.

Un instant de l’actuació de Serrats i Pedrol a Alcanó. (foto: Lo Coscoll)

Els músics Marc Serrats Xerramequ i Laia Pedrol van ser el dissabte 4 de novembre el plat fort de la jornada Soca-rel de l'Associació Cultural Lo Coscoll, que es va celebrar a Alcanó. Serrats i Pedrol van presentar-hi el projecte musical Trä, que recupera cançons d'arrel i tonades populars i les canta amb guitarra i pandero quadrat català. Entre les peces que van interpretar, hi havia dues melodies vinculades estretament amb les Garrigues, que Pedrol ha recuperat al llarg dels anys.

Es tracta de dues melodies per a pandero conservades a l'Albi i el Vilosell. Pedrol, especialista en glosa, és a dir, en el cant improvisat sobre una base musical, les va conèixer en la seva recerca en aquest àmbit. La primera, recollida per Dolors Sistac. La segona, gràcies al Cançoner tradicional del Baix Camp i el Montsant on col·laborava Salvador Palomar. A Alcanó, la cantant va mostrar les seves habilitats creatives construint temes improvisats amb les bases musicals recopilades en aquests dos pobles de les Garrigues.

Així mateix, es va servir d'una tonada de pandero de Seròs, que Serrats explica que segurament també va circular per terres garriguenques. El músic diu que aquestes cançons de pandero, elaborades principalment a l'interior del país, "arriben fins al mar" i que "segurament es podria connectar la música amb els camins de transhumància" i el moviment dels treballadors. Aquestes cançons tindrien un funcionament similar al dels populars garrotins, on la base es manté i el qui canta hi posa la lletra. 

Una primera passa del projecte
Marc Serrats explica que Pedrol i ell tenen el desig de continuar recuperant tonades populars i de compilar-les en una gravació. La seva intenció no és, només, enregistrar-les en el seu format clàssic, sinó també mesclar-les amb altres estils com l'electrònica. El músic destaca, però, el desconeixement que encara predomina sobre la música popular: "L'arrel, la recuperem a pedaços".