EQUIPAMENTS
- Redacció / Castelldans

El Centre Cultural de les Arcades de Castelldans, quasi a punt

Les obres acabaran aquest febrer i l’edifici passarà a titularitat municipal. L’Ajuntament hi vol ubicar la biblioteca però ha d’acabar de definir a què destinarà els altres espais.

Les obres de construcció de l'edifici que cobreix les antigues arcades medievals de Castelldans i que ha d'esdevenir un nou centre cultural de la població acabaran aquest mes de febrer. Aquesta és la previsió amb què treballen l'Ajuntament, l'empresa pública Infraestructures.cat i Aigües del Segarra-Garrigues, executora dels treballs. Les obres, pressupostades en 350.000 euros, es van reprendre el juny de l'any passat, després d'haver estat paralitzades durant més d'una dècada. 

L'espai s'havia començat a erigir anys enrere per fer-hi un centre d'interpretació de les aus estepàries, i era una compensació de la Generalitat per haver inclòs noves hectàrees del Segarra-Garrigues a zona ZEPA. Amb el temps, però, aquest caràcter divulgatiu el va assumir el centre de Mas de Melons, i el de Castelldans va quedar aparcat. Durant el temps que va estar aturat, l'Ajuntament es va arribar a plantejar eliminar les parets de la planta baixa, deixar les arcades -originàries d'un antic convent cartoixà- a la vista i convertir l'espai en una mena de placeta coberta. 

Biblioteca i altres usos
Ara, un cop acabin les obres, la titularitat de l'immoble passarà a mans de l'Ajuntament, que a partir d'ara s'haurà de fer càrrec del manteniment, i cap a la primavera o estiu es podria inaugurar. L'edifici té planta baixa, un espai intermedi i un primer pis. De moment, el consistori té clar que hi vol traslladar-hi la biblioteca, que aniria a la planta baixa. Al pis intermedi no descarta fer-hi un viver d'empreses o espais de coworking, però ho ha d'acabar de definir. El primer pis es destinaria a una exposició permanent sobre la biodiversitat de l'entorn, com un dels eixos del projecte turístic "Castelldans, terra verge extra". Per a l'equipació interna de l'edifici i mobiliari, el govern municipal haurà de buscar subvencions que ajudin a sufragar-ho.