MEMÒRIA HISTÒRICA
- Redacció / El Soleràs , La Granadella

Les jornades de memòria històrica de la Granadella i el Soleràs s’avancen al 24 de febrer

La fossa i l’antic hospital del Soleràs, i les experiències de deportats garriguencs als camps nazis centraran l’edició d’enguany, que deixa de fer-se a la primavera.

Acte de record als deportats de la Granadella el passat mes de novembre. (foto: X.M.)

Els ajuntaments de la Granadella i del Soleràs organitzen l'onzena edició de les jornades de memòria històrica el dissabte 24 de febrer. Aquest 2024 no es duran a terme ni al desembre, quan van tenir lloc els bombardejos i l'ocupació, ni a la primavera, l'estació en què s'havien establert els actes arran de la pandèmia. Les activitats es concentraran en un únic dia, al matí, al Soleràs i a la tarda, a la Granadella.  

El dissabte a les 10 es farà una visita a l'hospital de casa Seró del Soleràs i una recreació d'operació mèdica; a les 11, una visita a la fossa del cementiri vell, on es van recuperar 146 cossos entre el 2017 i el 2018; per acabar, a les 12, tindrà lloc la representació “Mort a les cunetes”, al mateix camí d’accés a la fossa.

A la tarda, a les 5, la Granadella acollirà una xerrada de l'historiador cervianenc Josep Rubió sobre els garriguencs als camps nazis, i a les 6, una taula rodona amb familiars de Pierre Mandaña (l'Albi), de Ramon Sarlé (el Soleràs), de Joan Tarragó (el Vilosell) i de Fidel Olivé (la Granadella), tots ells deportats als camps nazis durant la Segona Guerra Mundial. Entre el 2023 i el 2024 s'han instal·lat dotze stolpersteine a Arbeca, la Granadella, el Soleràs, l'Albi i Cervià. El 2021 es van col·locar les primeres de la comarca, a Juneda.