CULTURA
- Redacció / El Cogul

El Centre d’Interpretació de la Roca dels Moros del Cogul té nous encarregats

L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural ha adjudicat el servei d’acollida, informació i gestió de l’equipament, així com la coordinació d’activitats, a la cooperativa Reboll, de Montblanc.

Una de les visites de l'any passat, quan hi havia Anna Torres d'encarregada. (foto: X.M.)

L'Agència Catalana del Patrimoni Cultural va celebrar a mitjan gener la mesa de contractació del servei d'acollida, informació i gestió del Centre d'Interpretació de la Roca dels Moros del Cogul i de la coordinació d'activitats. Un cop avaluades les ofertes de les dues empreses que s'hi van presentar, els integrants de la mesa van proposar per unanimitat l'adjudicació a la cooperativa Reboll, que té la seu a Montblanc. L'entitat està especialitzada en serveis ambientals i, entre aquests, promou l'ecoturisme. La durada inicial del contracte serà d'un any,  prorrogable anualment fins a dues vegades. Els nous encarregats ja van començar a oferir visites i coordinar el servei el 7 de febrer. 

Un projecte transversal
La cooperativa Reboll fa tres anys que promou visites guiades als abrics amb pintures rupestres de la zona de Mas d'en Llort, prop de Montblanc. Joan Cartanyà, un dels socis, explica que al Cogul aplicaran una perspectiva transversal com fan en les activitats a la Conca de Barberà. En aquest sentit, tractaran de combinar l'explicació de la història i del patrimoni rupestre amb l'evolució del paisatge a l'entorn natural del riu Set, i bastint ponts cap amb la reserva natural parcial de Mas de Melons. Cartanyà diu que volen "provocar que passin coses" tant al recinte com també a tota la zona propera al conjunt per atreure més visitants. 

Relleu amb continuïtats
Fins al 2023, l'adjudicatària d'aquest servei havia sigut la veïna del Cogul, i després alcaldessa, Anna Torres. Sigui com sigui, la cooperativa Reboll mantindrà un vincle estret amb el municipi. L'entitat comptarà amb la cogulenca Romina León, que els últims mesos havia estat al capdavant del centre d'interpretació, per a que lideri bona part de les accions. Una altra veïna del Cogul, Judit Tribó, havia presentat l'altra proposta per encarregar-se de l'equipament i la gestió de les visites i activitats.