CULTURA, PATRIMONI
- Redacció / Les Borges Blanques

Primers ingressos de documents a l’Arxiu Comarcal de les Garrigues

L’equipament es va inaugurar a finals de gener i ja comença a rebre documentació cedida per la ciutadania, com la de l’arquitecte Chillón, de les Borges, o la revista ‘El Cérvol’, de Cervià.

Jordi Chillón i el director de l’arxiu, Fernando Lázaro. (foto: ACG)

Després que el 26 de gener s'inaugurés a les Borges l'Arxiu Comarcal de les Garrigues, l'equipament ha començat a rebre els primers ingressos de documents per part de la ciutadania. El 23 de febrer, el borgenc Jordi Chillón Giné, arquitecte, va cedir 27 còpies de plànols i projectes antics de la capital garriguenca, documents que va trobar al comprar el que seria el seu estudi i despatx d'arquitectura al seu antecessor i que va conservar.

Són projectes datats entre el 1891 i el 1931 que permeten entendre l'estructura i el desenvolupament urbanístic del municipi, com ara els plànols de la caserna de la Guàrdia Civil, l'avinguda des de l'estació de tren fins al Terrall, seccions, plantes i alçats de l'església, reformes de l'edifici consistorial, del jutjat, de la conducció d'aigües o del cementiri i la presó, alguns dels quals no es van arribar a fer. N'hi ha que destaquen per les seves dimensions, de més de tres metres de llarg, i per les firmes dels arquitectes, com Agapito Lamarca (futur sogre de Francesc Macià), Francesc de Paula Morera i Gatell, Josep Florensa Ollé, Joaquim Porqueres o l'enginyer Eduard Mias, germà de Pere Mias. L'any 2021, la família de Mias ja va donar documentació a l'Espai Macià.

El material cedit per Chillón ja s'ha digitalitzat i aviat es podrà consultar al web d'Arxius en Línia. L'arquitecte borgenc també ha ingressat deu cintes de cassete amb documents sonors d'entrevistes i debats d'alcaldables de la campanya electoral de les Borges del 2003.

Tots els exemplars d'El Cérvol
L'Associació Cultural El Cérvol, de Cervià, ha cedit a l'Arxiu, una còpia digital dels 371 exemplars de la revista que edita des del 1973. Un cop codificats, es poden consultar a la Xarxa d'Arxius Comarcal. El director de l'Arxiu, Fernando Lázaro, agraeix la generositat i la feina desinteressada de salvaguarda d'aquests cedents.