EQUIPAMENTS, RAMADERIA
- Redacció / Maials

Tanca l’escorxador municipal de Maials i ja només en queden dos a la comarca

L’Ajuntament va donar-lo de baixa a mig febrer com a equipament públic per la desaparició del seu únic proveïdor, un pastor del poble. Tanca un altre equipament històric, després de mig segle.

(foto: F.F.)

L'Ajuntament de Maials va certificar a mitjans de febrer davant la Generalitat el tancament definitiu del seu escorxador municipal, un servei públic que estava operatiu des de feia més de mig segle. La falta de relleu generacional i la caiguda de la demanda, afegida a la recent desaparició de l'únic proveïdor d'ovelles, un pastor de Maials, han precipitat la decisió d'un consistori que ha intentat mantenir l'equipament fins a l'últim moment. "Hem trucat diverses vegades els darrers als usuaris de l'escorxador per assegurar-nos que no hi havia cap altra opció i que la seva renúncia era ferma", explica l'alcalde, David Masot. El consistori encara no ha decidit què farà amb el mobiliari i la maquinària de què disposa l'escorxador i quin serà el seu futur ús. "Segur que trobarem una utilitat per a l'espai", assegura Masot.

Els dos únics usuaris de l'equipament eren fins fa foc dos petits carnissers. Josep Joan Montagut, de la carnisseria de Llardecans, portava més de vint anys utilitzant l'equipament de Maials per proveir de carn de corder el seu establiment. "Abans érem mitja dotzena de carnissers utilitzant aquest espai", recorda Montagut, que ara anirà a l'escorxador de Torrebesses, gestionat per Rubèn Roigé Pujol, ramader de la població. Pel que fa al carnisser de Maials, Pere Raidó, també ha renunciat a continuar sacrificant animals a l'escorxador municipal i ha optat per proveir-se d'una empresa de Balaguer.

Els altres escorxadors
A les Garrigues, a més del de Torrebesses, queda en actiu l'escorxador municipal de la Granadella, també gestionat pel carnisser local Josep Escolà, de la Carnisseria Seró. A la comarca veïna del Segrià n'hi ha dos més, a Corbins (on sacrifiquen porcs) i Alfarràs (ovelles).