GASTRONOMIA
- Redacció / Arbeca

Un vermut ecològic d'Arbeca, escollit com el millor dels innovadors als premis Vinari

El vermut Caràcter, nascut el 2021 de la mà de la cooperativa Tres Cadires, té la particularitat d’estar fet amb ingredients autòctons de Ponent.

(foto: Jordi Play)

Dijous passat, 14 de març, va tenir lloc la gala de la desena edició dels Premis Vinari de Vermuts Catalans a Reus (Baix Camp), uns premis que van néixer l'any 2015 amb la finalitat de visibilitzar i prestigiar l'elaboració de vermut a Catalunya. Tot just feia dues setmanes, un jurat format per una vintena de professionals de la sommelieria havia avaluat totalment a cegues els vermuts candidats.

Enguany, el premi Gran Or –la màxima distinció– en la categoria de “Vermuts innovadors i altres estils” ha sigut pel vermut Caràcter, el primer vermut ecològic de Catalunya, elaborat a la cooperativa Tres Cadires, d’Arbeca. És el segon any que Caràcter rep el Gran Or en aquest apartat; l’últim va ser el 2022. L’any passat va rebre la medalla Vinari d’Or i, per tant, es va quedar a les portes de reeditar guardó, cosa que ha aconseguit enguany. Són tres edicions, doncs, a l'elit dels vermuts del país. 

Segons els seus productors, el vermut Caràcter “reflecteix el paisatge de Ponent, elaborat únicament amb compostos botànics autòctons i representatius del territori”, seleccionats per l'etnobotànica Airy Gras, també arbequina, i amb la participació d’Àlquia Produccions Enològiques com a artífexs de la recepta. S’han evitat, doncs, els cítrics o altres ingredients botànics forans, com les espècies, una absència que, en part, ha estat compensada amb l'oliva arbequina deshidratada. El vi és de la cooperativa l'Olivera, de Vallbona de les Monges, i l'etiqueta de l’ampolla és un disseny de Lídia Guim, de Sarau Estudi.