EQUIPAMENTS
- Redacció / Les Borges Blanques

Les Borges començarà a l’abril la construcció del nou dipòsit d’aigua

El consistori opta finalment per conservar l’estructura de l’actual recinte, que data del 1918, i farà el nou a l’interior. L’actuació es considera la de més envergadura pressupostària de l’any.

(foto: Xavi Minguella)

L'Ajuntament de les Borges iniciarà el 4 d'abril la construcció del nou dipòsit municipal d'aigua, l'actuació pressupostària de més envergadura del 2024, quantificada en quasi mig milió d'euros en la primera fase i que en conjunt -sumant les dues fases en què està previst- podria rondar els 800.000. El recinte tindrà una capacitat de 2.555 m3 d'aigua (més que ara) i estarà compartimentat en dos vasos, cosa que en facilitarà la neteja sense afectar l'abastament. 

La construcció d'un nou dipòsit ja estava prevista l'any 2022, per solucionar definitivament els problemes de fissures de l'actual, que impedien omplir-lo en tota la seva capacitat pel perill que acabés rebentant. L'any 2020 ja es va haver de fer una reparació d'urgència per restituir la impermeabilització del recinte, que va costar 34.600 euros, i cinc anys abans també es van haver de reparar fissures i despreniments, per un import de 63.800 euros.

'Construcció excepcional'
La novetat d'ara és que l'equip de govern ha modificat el projecte inicial per no haver d'enderrocar la construcció i conservar, així, l'estructura antiga, que data del 1918, de manera que el nou es farà encaixonat dins del vell, que actuarà a manera de tanca perimetral.

Segons un informe de l'historiador Marc Macià, les dimensions de l'equipament del 1918 (50 m de diàmetre en planta circular) el fan una "construcció excepcional" i, tot i tenir un aspecte "senzill i auster", sense decoració sobre les parets llises (tret de quatre plaques commemoratives de pedra), és testimoni d'una època de modernització de les Borges i totes les seves infraestructures, entre les quals esmenta la Biblioteca Popular de la Mancomunitat, l'impuls del cooperativisme, l'Escola Catalana, el col·legi dels frares caputxins o l'impuls de l'edifici públic per a les Escoles Nacionals. De fet, l'informe insta l'Ajuntament a declarar-lo bé cultural d'interès local (BCIL), com ho és el de Puigverd de Lleida.