ASSOCIACIONISME
- Redacció

Neix una associació per preservar la construcció tradicional

Els socis impulsors, majoritàriament de les Garrigues, es mostren preocupats per la transmissió generacional d'aquest mètode. L'entitat es va presentar el 17 de març a Mollerussa, en el marc de la Fira de Sant Josep.

Solanes, Tost i Carulla amb el president de la Generalitat en un dinar d'empresaris a les Borges (Foto: Pacat)

El diumenge 17 de març, en el marc de la Fira de Sant Josep, es va presentar a Mollerussa l'Associació de Professionals i Amics de la Construcció Artesanal Tradicional (Pacat), una entitat constituïda recentment, que parteix sobretot de les Garrigues i està integrada, de moment, per unes 25 persones, entre les quals paletes, fusters, ferrers, picapedrers, arquitectes o professors. L'objectiu de l'associació és promoure i divulgar la construcció artesanal, entesa com la que utilitza materials nobles (pedra, fusta, calç) i tècniques que ja empraven els avantpassats i es transmeten generacionalment. 

Actualment, aquests mètodes s'apliquen sobretot en rehabilitació de construccions antigues, però un dels propòsits de l'entitat és integrar-los també en la construcció moderna, on molts d'aquests materials s'han deixat de fer servir, tot i les seves propietats energètiques, la perdurabilitat i la sostenibilitat ambiental. "L'associació neix al veure el problema de relleu generacional", explica el cervianenc Jordi Carulla, mestre artesà president de Pacat. "Si no es transmeten les tècniques, d'aquí a uns anys no quedarà ningú que les conegui i serà molt complicat conservar el patrimoni material", afegeix.

L'entitat vol posar en valor la figura del mestre artesà i de l'aprenent en els oficis, vincular l'artesania al territori "com a tret diferencial i necessari" i establir la sostenibilitat i el compromís ambientals com a característiques inherents de l'activitat artesanal. Tot i haver sorgit de les Garrigues (i, en part, de la Conca de Barberà), la voluntat és expandir-se territorialment i atreure professionals d'oficis relacionats o gent interessada en la matèria.

A part de Carulla, a la presentació de Mollerussa també hi van assistir Íngrid Tost, del Soleràs, i Ramon Solanes, de Vinaixa. La pròxima presentació serà precisament a Vinaixa, el dissabte 30 de març, dins la Fira de l'Oli i la Pedra.