OLI, PATRIMONI
- Redacció / Vinaixa

La pedra guanya protagonisme a la Fira de Vinaixa

Arriba la 21a edició del certamen, la tercera de la nova fase encetada l’any 2022, quan es va passar d’un dia a tres. La de Vinaixa és l’última cita del calendari oleícola comarcal de la temporada 2023-2024.

Un picapedrer, durant l'edició del 2023 (Foto: X.M.)

L'últim cap de setmana de març, els dies 29, 30 i 31, tindrà lloc la Fira de l'Oli i la Pedra de Vinaixa. Serà la 21a edició, però la tercera de la nova fase encetada després de la Covid, quan el 2022 se'n va recuperar la presencialitat i des de l'organització es va fer una aposta per reforçar el certamen, que passava d'un dia a tres.

A l'edició d'enguany, destaca l'ampliació d'activitats relacionades amb la pedra, un dels dos elements identitaris locals, coprotagonista de la fira. El dissabte, just després de la inauguració oficial a càrrec de la consellera d'Acció Exterior de la Generalitat, Meritxell Serret, s'obrirà l'exposició Tota pedra fa paret a la Casa de Poblet, una mostra itinerant centrada en la pedra seca, que l'any passat es va poder veure al Cogul i Cervià. El mateix dia hi ha una xerrada d'Eduard Moragues sobre la visió global de la pedra -que repetirà el diumenge-, la presentació de l'associació Pacat de mestres artesans vinculats a la construcció tradicional [v. pàg. 8] i una demostració del treball manual de la pedra a càrrec de Marcel Mingorria. El diumenge, Josep Gabarra guiarà una ruta sobre la transformació de la pedra i, a la plaça de la Font, Ferran Brunet ensenyarà el treball manual de la pedra. 

Patrimoni, gastronomia i lleure
L'altre gran protagonista del programa, naturalment, és l'oli, amb degustacions, tallers, rutes per molins antics i moderns i la presentació del llibre Una terra d'oli, d'Ignasi Revés i altres autors, a més de demostracions gastronòmiques en què l'oli és imprescindible. Igualment, s'han preparat rutes pel nucli urbà i per l'entorn, àpats populars, zona de foodtrucks, degustacions de vins, exposicions, mostra de maquinària agrícola, batucades, DJ i concerts, en el que, amb la primavera recentment estrenada, serà l'última fira del calendari oleícola comarcal 2023-2024.