MEMÒRIA HISTÒRICA
- Redacció / El Cogul

Tornen les restes de tres soldats morts al Cogul durant la Guerra

Van ser recollides l’any 2020 en les excavacions arqueològiques que es van fer a diversos indrets del terme.

Aquest dijous, 28 de març, el Director general de Memòria Democràtica de la Generalitat ha fet entrega oficial a l'Ajuntament del Cogul de les restes òssies recollides l'any 2020 en les excavacions arqueològiques que es van fer a diversos indrets del terme a càrrec de l’empresa Iltirta, especialitzada en aquest àmbit. Aquelles intervencions van ser fruit de les indicacions que, l'any abans, persones del poble havien donat als arqueòlegs de la Generalitat, d'acord amb el record del que els havien explicat familiars seus que, de petits, havien participat en els enterraments de soldats morts durant els durs combats que hi va haver a la contrada en els últims dies del 1938 i primers del 1939.


Una de les intervencions arqueològiques que es van fer el 2020. (foto: M.A.)

La degradació del terreny pel pas del temps va impedir localitzar totes les fosses, però es van recollir en superfície restes òssies fragmentàries i sense connexió anatòmica que podrien correspondre a tres soldats republicans. Ara, un cop analitzades, no s'ha pogut determinar la identitat dels difunts i, per tant, localitzar possibles familiars, de manera que, tal com marca el protocol, la Generalitat els retorna a l'ajuntament del municipi on van ser recollides i s'inhumen en un nínxol del cementiri, a l'espera que en un futur aparegui nova informació. El retorn de les restes s’ha completat amb la instal·lació d'un plafó a l'exterior del cementiri on s'expliquen els fets.


Descoberta de plafó de l’espai de memòria. (foto: M.A.)

A més d’Aragoneses, l’acte ha comptat amb la intervenció de l’alcaldessa del Cogul, Àngels Julià, i la interpretació musical de Noemí León, aixi com la presència del president del Consell Comarcal de les Garrigues, Antoni Villas, altres regidors del consistori i nombrosos veïns i veïnes del Cogul. El novembre passat, la Generalitat també va entregar a l'Albagés les restes d'altres tres soldats no identificats que s'havien trobat al terme entre el 2018 i el 2022.


Interpretació musical de Romina León. (foto: M.A.)

Espai de memòria
La presència de les restes al cementiri i el plafó situen el Cogul com un nou punt de la Xarxa d'Espais de Memòria i esdevé el vuitè municipi garriguenc que hi consta. Altres pobles que compten amb aquesta senyalització del Memorial Democràtic són les Borges (13), Juneda (1), Tarrés (1), l'Albagés (1), el Soleràs (1), Torrebesses (1) i Alfés (1).