CULTURA
- Redacció / Almatret

Almatret descobreix el dibuixant i pintor d’arrels locals Francesc Romeu

Es va iniciar amb la il·lustració de novel·letes gràfiques per a nens i nenes, de tipus romàntic i de l’oest. Als setanta, degut a la crisi del sector, va fer el salt al dibuix i la pintura, amb exposicions individuals i col·lectives.

(foto: Aj. Almatret)

La inauguració el 21 d'abril de l'exposició de Francesc Romeu Masip a l'Ajuntament d'Almatret, composta d'historietes gràfiques, pintures, dibuixos i esbossos ha permès descobrir als veïns del poble la seva trajectòria. Nascut a Lleida de mare almatretana, es va instal·lar a Barcelona als anys seixanta i durant una dècada va treballar com a dibuixant en el món de les publicacions de còmics juvenils, abans de fer el pas a la pintura. Ara, Romeu té 84 anys i resideix de nou a Almatret. 

Fantasia romàntica i novel·les de l'oest
Francesc Romeu Masip va debutar el 1960 amb la historieta El amor volvió a llamar dins la revista juvenil Colección Alicia d'Ediciones Toray. Els anys següents, va continuar amb noves novel·les gràfiques dirigides al públic femení infantil i juvenil dins la Colección Alicia, però també en altres capçaleres de la mateixa editorial com Lindaflor o Cuentos de la abuelita. A partir del 1962, Romeu va començar a treballar en còmics del llunyà oest pel públic masculí: historietes de vaquers, indis i soldats durant l'època de la colonització de l'oest nord-americà. Alguns dels títols en què apareixien els seus dibuixos eren Hazañas del oeste (Editorial Toray, 1962-1963), però també Colosos del Oeste i Oeste, gran oeste i Sendas salvajes (Editorial Ferma, 1964-1965). La crisi del sector de les historietes gràfiques a partir dels anys setanta, amb el final de l'Editorial Ferma, per exemple, el van fer decidir a centrar-se en la producció d'obra pictòrica.     

Domini de la tècnica i exposicions
Francesc Romeu no havia deixat de formar-se al Cercle Artístic Sant Lluc de Barcelona i al Reial Cercle Artístic de Barcelona. Dominava tècniques de dibuix com el llapis, el carbonet i la tinta xinesa, i de quadres com l'oli sobre tela i les aquarel·les i això li va permetre participar en nombroses exposicions individuals i col·lectives.