PATRIMONI
- Redacció / Puiggròs

Els Amics del Castell de Puiggròs es presenten en societat

L’11 de maig van celebrar l’assemblea constituent i ja compten amb un centenar de socis. La missió principal de l’entitat és posar en valor l’immoble i contribuir a la seva recuperació.

Glòria Cau, membre de la junta de l’entitat, durant l’acte de presentació. (X.M.)

Tot i que fa mesos que el grup impulsor capta socis i treballa en tràmits administratius, l'11 de maig es va celebrar finalment l'assemblea constituent de l'associació Amics del Castell de Puiggròs, que té per objectiu posar en valor aquest edifici històric de la població vers la gent del poble i de la comarca. "La majoria de generacions de Puiggròs l'ha conegut com un magatzem agrícola que s'està ensorrant i s'ha perdut la consciència de patrimoni", explica Albert Molgó, membre de la junta. De moment, l'entitat ja compta amb uns 100 socis, en un municipi de 257 habitants. I és que, segons comenta Molgó, la iniciativa també ha tingut molt bona acollida entre gent amb arrels al poble però que no hi viu.

Pendents d'un ajut del Ministeri
El castell, catalogat com a bé cultural d'interès nacional (BCIN), va ser adquirit per l'Ajuntament l'any 2016 i té nombroses mancances estructurals, que han obligat a fer actuacions d'urgència en els últims anys per part de la Diputació, algunes de les quals encara en marxa. "Recuperar-lo i que no caigui" és el que s'han proposat tant l'associació com el consistori, explica Manel Bellart, president dels Amics, cosa que passa per l'arribada de subvencions. En la que hi ha més esperances és en la que s'ha demanat al Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, que preveu ajuts d'entre 750.000 euros i un màxim de tres milions. Si es concedeix, el projecte preveu la creació de tres espais: un sobre la història de l'immoble, un sobre Joan Bellmunt i un sobre Josep Vallverdú. De moment, però, el més urgent és cobrir l'edifici amb una teulada provisional, actuació que es troba en licitació.

Per conscienciar sobre la importància del castell, l'associació duu a terme diverses activitats i ha promogut un documental amb els pocs testimonis que queden vinculats directament a l'edifici. També s'ha remasteritzat un film dels anys 40, que s'ha distribuït entre els socis.