CULTURA
- Arbeca

Comença una nova campanya d'excavacions als Vilars d'Arbeca

Foto d'arxiu de la jornada de portes obertes amb motiu del sisè aniversari de l'Associació Amics de Vilars el passat 29 de juny

Una quarantena de persones participen en la 27a campanya d'excavacions del jaciment ibèric dels Vilars d'Arbeca que es va iniciar ahir dilluns i que s'allargarà fins el proper 15 de juliol.

L'objectiu de les excavacions és conèixer la disposició dels carrers més antics dels Vilars en relació amb les façanes de les cases. Especialment se centrarà en conèixer dues habitacions que fins ara estaven ocultes, pertanyents a la primera meitat del segle V a.C., fet que permetrà augmentar els coneixements sobre l'urbanisme i l'arquitectura de l'època. Segons ha explicat un dels responsables de l’excavació i profesor d’Arqueologia de la UdL, Emili Junyent en declaracions a l’Agència Catalana de Notícies, en una de les esmentades habitacions hi va aparèixer un molí rotatori que per la seva tipologia i cronologia és interessant ja que apareix in situ a la mateixa habitació on es feia anar.

Des de fa anys el Grup d'Investigació Prehistòrica de la UdL coordina els treballs i busca amb ells combinar la recerca, amb la recuperació patrimonial i amb la difusió al públic del jaciment. Per això, aquest estiu, la campanya de recerca s'ha volgut lligar amb l'adequació del recorregut per facilitar la visita al públic que s'està fent al jaciment, que consta de plafons i panells informatius a més d'escales i passarel·les.

En l'àmbit de la recerca, els treballs se centren en les fases preibèriques i en la primera edat del ferro i en l'urbanisme que va dels segles VIII al IV a.C., de les etapes preibèrica i ibèrica antiga.

Una setzena d’alumnes prenen part del Curs teoricopràctic d'arqueologia de Vilars. Són alumnes procedents d'onze universitats catalanes i estatals entre les quals la de Barcelona, l'Autònoma de Barcelona, la Pompeu Fabra, la de València, de les Illes Balears, de la Complutense de Madrid, de Salamanca, de Santiago de Compostel·la, de Vigo, Las Palmas de Gran Canària a més de la de Lleida.