CULTURA
- Les Borges Blanques

Pasqual Maragall: “L’Espai Macià és extraordinari”

“Macià ha estat el més pur de tots els expresidents. La història de Catalunya parla molt de Jordi Pujol i de Pasqual Maragall però hem de dir que Francesc Macià és l’inici de tot. Macià és l’intent de proclamar la República Catalana que és el que hauríem d’haver estat. És qui ho va dir d’una forma més contundent”. Així ho ha manifestat aquest divendres l’expresident de la Generalitat de Catalunya, Pasqual Maragall després de la visita a l’Espai Macià, un equipament que no ha dubtat en qualificar d’extraordinari.

Maragall ha visitat les Borges Blanques acompanyat per la seva esposa Diana Garrigosa, on ha estat rebut per l’alcalde Enric Mir, i per la majoria de regidors del consistori.

Enric Mir ha destacat la importància que “un altre expresident de la Generalitat, amb el carisma i la capacitat de Pasqual Maragall, vingui a les Borges Blanques per visitar aquest Espai i dignifiqui la figura de l’expresident Francesc Macià i, amb ell, aquest centre de recuperació de la memòria històrica”.

Al seu torn, Diana Garrigosa ha declarat que “era necessari un centre d’aquest tipus per donar a conèixer la lluita per les llibertats de Catalunya de l’expresident Francesc Macià. Tornarem però aquest cop amb els nostres nets”. També han acordat que tornaran a Les Borges Blanques a projectar el curtmetratge d’en Carles Bosch: “bicicleta, cullera, poma”, on es relaten els primers passos de l’expresident, una vegada diagnosticada la seva malaltia d’Alzheimer.

L’Espai Macià és un centre d’interpretació de la figura de Francesc Macià, en el que es mostra, comparteix, recupera, preserva i difon el patrimoni documental, gràfic, audiovisual i sentimental lligat a Francesc Macià.