Opinió
Ferran Casas

Ferran Casas

Gent que protesta

Els polítics ens diuen que la situació econòmica millora, que els números tenen més bon aspecte, que la gent troba feina, que ja sortim del pou i que 2014 és sinònim de recuperació. Però el cert és que la gent no ho nota perquè les retallades segueixen i qui troba feina no té precisament unes bones condicions. De fet, treballar era sinònim de “guanyar-se la vida”, de poder viure. Ara no. Això ens indigna i ens rebel·la. I hi ha gent que protesta.

És el que va passar el passat dissabte dia 22 a Madrid amb les anomenades Marxes per la Dignitat. Mentre el govern espanyol estava pendent de quan es moriria Adolfo Suárez per sacralitzar (un cop més!) la Constitució i una Transició “de consensos” a la qual veiem el llautó, centenars de milers de ciutadans protestaven contra les retallades i els abusos de la banca i el que ara se’n diu elits extractives. Els aldarulls en acabar les marxes, en part provocats per un desplegament policial que fins i tot s’ha qüestionat des del mateix cos, ha fet que el focus del PP i de l’estol de mitjans afins (el que coneixem com “la Brunete”) es desplaci cap a aquesta “violència” i es demonitzi els que protesten.

És bo manifestar-se? És correcte queixar-se? Encara hi ha gent que ho qüestiona i fins i tot diu que no servirà de res. Són els que volen que no passi res, que les coses no canviïn i que els de sempre perpetuïn el seu triomf. O és que algú es pensa que l’any 2002 sense una vaga general Aznar hauria retirat el decret que retallava la prestació d’atur (que és un dret generat i no una concessió)? I si les terres de l’Ebre i bona part de Catalunya i l’Aragó no s’haguessin mobilitzat, s’hauria derogat el PHN? I del procés sobiranista, què me’n dieu? Seríem on som sense la pressió del carrer i d’entitats com l’ANC, que fan bàsicament agitació? El mateix podem dir sobre la crisi dels purins. Si els ramaders no s’haguessin mobilitzat, a vegades creant molèsties, el ministeri s’hauria mogut? Podríem seguir posant exemples, però més val que sortim al carrer i ens fem sentir.