Opinió
Albert Vilà

Albert Vilà

Una bona oportunitat

Tinc la impressió que no en tenim ni idea. Vaige, al menys no massa idea... Em refereixo als principals fets històrics, que ens defineixen com el que som i que ens han situat al mapa del món en una o altra posició. Uns/es, per culpa d’un ensenyament en blanc i negre, farcit d’omissions i d’interpretacions parcials i interessades. I els altres, probablement perquè hem après a base de memoritzar, sobretot guerres, reis i dates, i poca cosa més.
Quants/es de nosaltres sabríem identificar la guerra del Francès o la de Successió? I les revoltes dels remences o els segadors? Feina rai... I encara més: quina implicació i transcendència van tenir aquests a la nostra comarca? I al nostre poble? En va quedar al marge o el carrer on vivim en va ser un dels escenaris?

Enguany se celebren algunes efemèrides que poden ajudar a conèixer una mica més la nostra història. La primera, el 75è aniversari de la fi de la Guerra Civil i conseqüent victòria feixista. No cal dir fins a quin punt les nostres terres en van ser protagonistes, com a escenari i nodrint-la de protagonistes. Algun acte per fer memòria? Crec que ben poquets (a la Granadella i no sé si algun altre poble). La segona, el tricentenari de la caiguda de Catalunya, València i Mallorca, donant fi a la guerra de Successió i conseqüent pèrdua d’institucions pròpies, drets legals o lingüístics. Actes? Alguns més, probablement gràcies a l’auge independentista i a tot el moviment que genera la consulta. Trobem fins i tot alguns actes en clau local o comarcal. Com a mínim, a l’Espluga Calba, Juneda o Torrebesses, amb visions pròpies de la guerra i la repressió borbònica castellana, parlant dels sometents o interpretant el nostre patrimoni a partir de fets d’aquell conflicte.

Les efemèrides són sempre una bona excusa per fer recerca, programar activitats, exposicions, xerrades... o simplement per apropar-nos a actes programats i conèixer una mica més qui som i d’on venim.