Opinió
Josep Rubió

Josep Rubió

L'enigmàtic pas dels Llarena per Cervià de les Garrigues

Aquests últims dies hem estat testimonis de la vinculació de la nissaga de l'inefable jutge Pablo Llanera amb Catalunya i més concretament amb les Terres de Ponent. Tant la premsa escrita de la demarcació ("La Mañana" o "Segre"), com al premsa digital ("Nació digital", "Vilaweb" o "el Món.cat", entre d'altres), n'han fet una important difusió, fins al punt que s'ha posat a la llum pública la seva estada i vinculació amb Torregrossa, però també amb Cervià de les Garrigues.

Tot comença amb el repadrí, el Sr. Toribio Llarena López (enterrat a Torregrossa, lloc on morí el 1918) i la seva arribada a terres garriguenques, concretament a Cervià de les Garrigues. Malauradament ens manca documentació per completar tot el periple cervianenc de Toribio Llanera i la seva família, per això, amb la que es conserva, podem afirmar que la seva estada fou enigmàtica o si més no curiosa, de la mateixa manera que podem desmentir alguna de les informacions que apareixen en algunes de les publicacions abans esmentades.

La primera notícia de la vinculació de la família Llanera a Cervià data del 1894, molt probablement provinent de Pratdip. Toribio Llanera, tot i que va exercir de secretari, no arriba amb aquest estatus a la població, sinó que en la documentació trobada es defineix com a "empleado". El nucli familiar dels Llanera, que s'establí al carrer Lleida núm. 9, l'integraven aleshores, a part de Toribio, que en aquell moment tenia 40 anys i era nascut a la població de Salazar (Burgos), la seva esposa, Cinta Luna López, nascuda a Amposta (alguna de les informacions parlen que era nascuda a Ulldecona) i de 33 anys i tres dels seus sis fills, Juan, Cinta i Pilar. Per tant, podem afirmar, també, que Juan Llanera (padrí de l'actual Pablo Llarena) no va néixer a Cervià, com també es diu en alguns dels mitjans abans esmentats. Qui sí que naixerà a Cervià, concretament el 5 de juliol de 1894, serà una altra de les seves filles, Maria (a l'acta de naixement consten els 3 noms, Maria, Amparo i Carmen).

Tot i que sabem que exercí de secretari a Cervià entre 1894 i 1897 (Butlletí Oficial de la Provincia), el més sorprenent de tot plegat és que el nom de Toribio Llarena signant documentació com a Secretari de l'Ajuntament no apareixerà fins a primers de 1896, concretament entre els mesos de gener i febrer, quan transcriu diferents actes matrimonials, de naixements i defuncions. Ni anteriorment a aquestes dates ni posteriorment ens torna a aparèixer el seu nom o signatura en cap document que es conserva a l'Arxiu Local.

Així doncs, queda certificat el pas per Cervià de Toribio Llanera López, repadrí, però el podríem definir de relativament curt com enigmàtic, ja que la manca d'informació ens genera una sèrie d'interrogants que molt probablement ens resultarà complicat resoldre.