Opinió

Editorial

Una aixecada de camisa

La no-desviació obligatòria de camions de la carretera N-240 a l'autopista AP-2 i la no corresponent bonificació en el peatge entre les Borges i Lleida es pot qualificar d'aixecada de camisa en tota regla i urgeix determinar-ne els responsables. La bonificació ha estat aprovada pel Ministeri de Foment a proposta del Departament de Territori. Aquest cop, els neulers no van per l'Estat, tot i que ara la Generalitat diu que sí que ho va sol·licitar. La realitat és que aquells trams que va proposar el Govern català són els que s'han acabat bonificant, per tant, aquest ha quedat fora per designi exprés de la Generalitat.

Per què? Ho hem de demanar a les instàncies locals, que són les que han negociat directament amb la Generalitat. No debades, al començar a parlar d'aquesta mesura, el tram les Borges-Lleida anava al paquet i ha estat darrerament que n'ha saltat. Ben al contrari, per cert, que el tram Montblanc-Pla de Santa Maria/Valls que només era reivindicada per l'alcalde de Valls, en legítima defensa dels polígons logístics que es troben al peu d'aquesta via, i que ara, sense comptar-hi, s'han trobat amb una rebaixa dels costos fixos. Això sí, el tram Montblanc-Valls no pretén solucionar ni té res a veure amb la sinistralitat, mentre que en el tram les Borges-Lleida, tant les entitats com els ajuntaments no han cessat de reclamar mesures per reduir-la.

D'altra banda, amb la mesura duta a terme en els termes actuals, s'ha creat un problema allà on no hi era, ja que l'enllaç entre l'N-240 i el peatge de l'autopista està cobert per un tram d'una carretera comarcal que no està dissenyada per complir aquesta funció. A qui beneficia continuar tenint el trànsit de camions a l'N-240? No val a carregar la culpa al sector del transport. Si aquest realment tingués aital força no s'hauria operat la mesura a la resta de trams i encara menys als trams de Tarragona i de l'Ebre, on l'afectació al sector i, per tant, la seua força proporcional és molt major. En tot cas, el nyap és tan gran que cal pensar que se solucionarà aviat. Encara hi haurà qui es penjarà medalles.