Opinió

Editorial

Una manera simple d'embellir els pobles

Al passat Som parlàvem del mural que l'artista Lily Brik ha fet a Juncosa. No volíem deixar passar l'ocasió de parlar-ne aquí, però la urgència del tema tractat en l'anterior editorial va obligar a deixar-ho per a aquest número. A més de Juncosa, l'artista té murals en uns quants pobles més de la comarca (Juneda, l'Albi, el Cogul...) i, a poc a poc, aquesta modalitat artística exterior va guanyant protagonisme en diferents pobles de Catalunya. Un cas paradigmàtic és un poble de la Noguera, Penelles, que en pocs anys i a través de la promoció d'aquest fet n'ha esdevingut un poderós element d'atracció. Ho explicarà el seu alcalde en una jornada el 19 d'octubre a Bellaguarda.

A tots els pobles abunden, i no poc, les parets i els murs de formigó i d'obra vista en espais especialment visibles. De tan vistos, els qui hi transiten per davant habitualment no els veuen ni els perceben, però als ulls del foraster, sovint són una mostra de banalitat o directament de deixadesa. No es tracta d'omplir d'obres d'art del màxim nivell totes les parets i els murs vacants de cada poble. Fer un mural d'aquesta consideració és una inversió que té un preu. Però hi ha altres maneres de dotar d'encant aquests espais sense ànima: amb la participació de col·legis, esplais i caus, grups de joves, artistes locals, etc. A través d'aquests col·lectius, i òbviament de manera incentivada per l'Ajuntament, es poden fer representacions de diferent tipus que donin personalitat a un indret fins al moment invisible. És una acció simple, d'un cost assumible i que, de passada, implica un col·lectiu o entitat en la millora de la imatge local.

Al capdavall, el patrimoni històric que constitueixen els nuclis antics de cada poble no s'acaba amb la pedra i els elements d'interès tradicional. Es poden enriquir amb noves formes artístiques que s'hi complementen perfectament. La història i la modernitat es poden casar si hi ha un criteri que ho guia, i arreu n'hi ha exemples. Sortosament, el concepte de paisatge urbà es va fent un lloc en l'imaginari urbanístic.