Opinió
ADPN La Banqueta

ADPN La Banqueta

La nova mirada vers les banquetes dels Canals d’Urgell

L'Associació la Banqueta va néixer el 1991 arran de la preocupació que van generar algunes obres de revestiment de la llera del Canal. Aquestes obres desenvolupades a partir dels anys 80, les quals apostaven per la substitució de la llera original per un calaix de formigó, van suposar la pèrdua de gairebé un 75% de l'arbrat dels Canals d'Urgell. No cal anar gaire lluny per comprovar-ho. A Arbeca, de la nit al dia, s'eliminaren els bells plàtans que resseguien el pas de l'aigua per aquest municipi.

Afortunadament, sembla que la visió vers les banquetes estigui canviant. La nova junta de govern de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell (CGRCU) -encapçalada pel Sr. Amadeu Ros- en els prop de 300 dies que fa que és al capdavant, ja ha deixat veure una altra mirada i manera de fer molt diferent. En paraules del mateix president el dia 6 d'octubre en el transcurs del Dia de les Banquetes, elogiava el paisatge que forma l'arbrat que acompanya el Canal d'Urgell i les seves séquies, i parlava amb entusiasme del projecte mediambiental que ha de permetre replantar aquells trams desarborats. Cal però, no caure en l'error d'invertir tots els esforços en la reforestació i la senyalització de rutes o espais, i posar-los també en aquelles tasques de manteniment (necessàries però menys visibles) per mantenir en bon estat les arbredes ja existents com les que podem trobar a les Borges o a Juneda. També afirmava que "Necessitem tota la societat perquè no ens prenguin el territori", insinuant en certa manera que cal avançar cap a un altre tipus d'agricultura. Realment un gir de 180º que cal celebrar i donar-hi suport.

Per la part nord de la comarca transcorren el Canal principal i la Quarta Sèquia. Aquestes infraestructures reguen els nostres camps dels termes d'Arbeca, les Borges, Castelldans Juneda i Torregrossa. En total, i sumant els dos canals que transcorren les nostres contrades, estem parlant d'uns 35 quilòmetres i 5.600 arbres (inventari ADPN la Banqueta, 2015) que formen un paratge singular que sense cap mena de dubte cal preservar. La sensibilització creixent per part de la societat, juntament amb la nova mirada de la CGRCU i la implicació per part de l'Administració local, ens posa al davant una gran oportunitat per mantenir aquesta massa arbrada i articular una ruta o via que uneixi els pobles del nord de la comarca i els seus principals atractius com poden ser l'Espai Macià o el jaciment dels Vilars, a través de la banqueta del Canal.