Opinió
Marc Macià

Marc Macià

Recordant la democràcia

La generació que ens va tocar viure l'1-O hem après que a Espanya no es pot viure en democràcia plena. Als Estats Units d'Amèrica s'escull des del xèrif al fiscal, passant pels membres del col·legi electoral fins als membres del poder legislatiu. Aquí, a Catalunya, no tenim ni llei electoral pròpia i ni tan sols ens hem atrevit a fer-la per a poder decidir qui va i qui no va en una llista electoral, segrestades com estan per part dels partits polítics, siguin del règim del 78 o no. Com diuen els americans, la democràcia és un procés, no un succés.

La història atàvicament antidemocràtica d'Espanya em recorda com tothom va oblidar, amb una velocitat i desmemòria que fa por, tots aquells batlles escollits per primer cop democràticament el gener de 1934 en les primeres eleccions municipals en les quals van poder votar les dones de les Garrigues, Catalunya i Espanya. A les Borges, gràcies a la feina de la Comissió Ciutadana per la Memòria, hem pogut anar recuperant la figura del batlle Joan Navés però quants pobles de la comarca han oblidat, per la força franquista de les armes, els seus primers representants democràtics? Caldria posar fil a l'agulla i anar desvelant aquesta memòria, fer justícia i reparació en favor de la democràcia i els drets humans. Per fer-ho, és clar, fan falta recursos, temps i personal, però si l'administració s'hi posa segur que es pot fer. Si s'ha pogut construir el canal Segarra-Garrigues es pot fer una cosa tan senzilla com aquesta.

En general, a la nostra comarca ens fa falta un major sentit institucional. Recuperar la memòria dels nostres primers batlles democràtics seria un pas en la bona direcció. També ho seria implementar actes institucionals en record de les víctimes de 1714, de les riuades de Santa Tecla o de les víctimes de la repressió franquista, per esmentar alguns drames col·lectius. D'efemèrides com aquestes, malauradament, no ens en falten. No ho proposo per simple vanitat d'historiador sinó perquè els valors que desprenen aquests actes estan destinats a reforçar els valors democràtics i el respecte pels drets humans. I això, com és ben sabut, ens fa molta falta a tots plegats.