Opinió
Carla Roca

Carla Roca

Non serviam

Aquest estiu es va inaugurar una botiga de queviures als Omellons, un poble que fa més de deu anys que no en tenia cap. Fa unes setmanes ens assabentem que a les Borges s'obrirà un nou supermercat. Amb aquest ja seran cinc les grans superfícies amb seu a la capital garriguenca, sense comptar els establiments de mida mitjana que també depenen directament de la gran distribució. La primera: una aposta pel repoblament, la segona, donades les circumstàncies, més aviat semblaria anar en l'altra direcció. 
La implantació d'aquests establiments depèn d'uns permisos i uns criteris tècnics, però sobretot d'una aposta política. Té a veure amb un model de producció i reproducció de la vida determinat. Fets com aquest, aparentment sense transcendència, constaten que seguim allunyant-nos de la necessitat real de descentralitzar el poder en tots els àmbits de la vida per afeblir dependències: és això del que parlem quan diem "sobiranies". 
Tenim exemples d'èxit a prop de casa, tant en l'àmbit de l'energia, l'alimentació o les cures. En l'alimentació, si l'entenem com un servei a la comunitat i res de la visió original de la sobirania alimentària, cal fer un salt d'escala i passar dels ajuts i els premis a l'emprenedoria a modificar plecs de condicions de les licitacions, la compra pública i l'aposta per un comerç i un consum pròxim, abastit localment i connectat amb la gent. 
Alguna cosa no va bé si confonem tenir una comarca o un poble amb serveis, amb estar "al servei de" qui remena les cireres. Cal autocrítica, ser honestes i mirar allà on estan funcionant les coses. I cal, sobretot, estendre la mà a la ciutadania conscienciada i organitzada, que fa dies que té fitxat a Goliat.