Opinió
Albert Vilà

Albert Vilà

El llop: silenciós i depredador

egons l'imaginari popular, els llops són animals sigil·losos, que ataquen de nit, intentant passar desapercebuts mentre s'apropen a les seves preses. També són uns depredadors implacables i d'una gran voracitat.

Forestalia, l'empresa que promou una multitud de macroprojectes energètics a les nostres terres, ha posat nom a la línia de molt alta tensió (MAT) que passarà per les Garrigues Altes. Segons el projecte, si s'acaba fent, es dirà "Lupus" (lupus lupus en llatí vol dir llop). No sé en què s'hauran inspirat…

Però deixem-nos d'animalades. O potser no. Si mirem el projecte, veurem que les torres que suporten les línies d'alta tensió faran entre 60 i 85 metres d'alt. Les hectàrees afectades són més de 1.800; les parcel·les, 900... I així podríem anar desgranant uns números d'un projecte que és privat, per al seu benefici i que fa més por que un ramat de llops amb gana.

Una cosa tan gegantina, que limita i hipoteca iniciatives que es puguin tirar endavant des dels ajuntaments i els pobles, i que té afectacions a nivell econòmic (pagesia però també altres activitats vinculades amb natura, ramaderia i granges, esport, turisme...), paisatgístic, demogràfic, ambiental... podem pressuposar que s'ha explicat i debatut amb el territori i els propietaris afectats. Doncs ens equivocarem. Ni presentacions als pobles, ni debats, ni molts cops comunicacions a les persones amb propietats afectades. Poc soroll i endavant. I el període d'al·legacions s'acaba el 8 de febrer. 

Un reportatge del SomGarrigues (doblement premiat, per cert) ja ens advertia amb qui ens jugàvem els quartos amb tots aquests macroprojectes. 

Cal tenir present que les Garrigues és terra de raboses, no de llops. I si, per mi fos, m'agradaria que continués així. De nosaltres depèn.