Opinió
Pau Domènech

Pau Domènech

Tapar les olors

Un ensurt com el de la setmana passada als blocs del Carme, que un home es dediqui a fer ballar les forces policials al to del seu vals amb una pistola de balins, manifesta diversos problemes a nivell social i cultural, que van molt més enllà de la (no) tasca de reforma dels centres penitenciaris.

En un sistema en què cada dos per tres hi ha fuites es demostra constantment que els pegats que hi anem enganxant no són suficient, i potser comença a tocar fer-hi alguna cosa. Si bé és molt complicat desfer tot l'entramat de fils que conforma el nostre model d'organització, cal vindicar i arreglar tot allò que falla, i, avesats a solucions temporals que s'acaben desenganxant, el que és complicat de debò és reformular les preguntes per trobar respostes definitives, i que això comporti una modificació més radical del que esperem.

Al final, ningú no canvia res que no veu malament, i, si ens immunitzem blanquejant situacions que són realment preocupants tapant l'olor de putrefacció amb el perfum més car que trobem, ens estarem perdent les oportunitats d'aprendre davant els errors d'un sistema massa deformat per acontentar-nos a tots.