Opinió
Ignasi Revés

Ignasi Revés

Això no es perd

A la granja escola la Manreana, de Juneda, els van demanar una vaca. La vaca sortiria en una pel·lícula, que s'havia de dir Alcarràs

Al mas on filmaven va acudir la Margarita, una vaca negra, amb les potes i la cua mig blanques. Una vaca ferma, imponent, de cinc-cents quilos. Una vaca que havia estat molt malalta i que tornava a remenar la cua. 

El Sisco Ribes, de Sarroca, cuidava la vaca. A punta de dia, la munyia. Després, se l'enduia a pasturar. A l'ombra d'un bancal de paraguaians, la Margarita menjava herba i agafava forces per a un rodatge maratonià: del matí a la posta de sol. 

La Margarita, les nits que va passar en aquell mas, s'enyorava. I bramava. Acostumada a la Manreana, on convivia amb altres animals, es trobava sola. 

Tot i l'enyorança, la Margarita es va portar com una senyora. Tothom se'n va fer amic -sobretot els actors més petits-. La Margarita aportarà a Alcarràs la tendresa i la poesia de les coses que es volen recordar. Que no es volen oblidar. El Sisco n'és un bon exemple:
-Feia trenta anys que no teníem vaques, però gràcies a ella em va tornar tot. Això no es perd.