Opinió
Albert Vilà

Albert Vilà

Esports de primavera

Arriba la primavera, el bon temps i canviem l'hora del rellotge. I a les Garrigues, les activitats esportives a l'aire lliure es multipliquen. No hi ha poble on no s'organitzi una cursa de BTT, una caminada popular o de resistència, una cursa d'orientació o una de córrer, per exemple. A vegades es fan aprofitant l'excusa del Dia Mundial de l'Activitat Física, d'altres són proves consolidades al calendari i organitzades durant anys.

I és aquí on vaig: en l'organització. La immensa majoria són populars, tirades endavant per petits clubs esportius, amb una bona colla de gent voluntària al darrere i que, al seu torn, omplen la comarca de gent dels nostres pobles i vinguts d'arreu. Omplen, també, terrasses de bars i allotjaments rurals. I, directament o indirecta, se'n veuen beneficiats molts altres negocis: des de les botigues on es compra la cansalada de l'esmorzar fins a qui produeix el marxandatge.

També tenen un altre denominador en comú: el paisatge. Convé no oblidar que tenim la sort de viure en una comarca on s'ha respectat força harmònicament l'equilibri entre conreus i boscos i amb construccions de pedra seca integrades en el paisatge que li donen valor. La Marxa Heroica de Fulleda ens convida a "descobrir l'autèntic paisatge garriguenc". Des de la Terrall-Garrigues compartien un vídeo sobre els elements de pedra seca que hi ha durant tot el recorregut. O Ponent Orientació destacava els boscos de pins i alzines i els diferents tipus de conreus al Vilosell i Tarrés.

Segurament estareu al cas de l'onada de macroprojectes energètics (molins, plaques solars, línies de torres d'alta tensió...) projectats a la comarca i que afecten molts entorns on es realitzen aquestes activitats esportives. Convé pensar l'impacte de tot plegat, perquè hi ha més a perdre del que sembla i l'esport és i aporta valor.