Opinió
Albert Vilà

Albert Vilà

Un altre glopet d'herbicida?

Tant de bo que quan estiguis llegint aquest article, tu i/o els habitants dels teus pobles veïns ja puguin estar bevent aigua de l'aixeta amb seguretat. Segons llegeixo al darrer Som, això és possible. Però hi ha dos altres mals que dubto que s'hagin solucionat…

Si llegim les notícies, haurem vist que bàsicament apareix gent recollint la garrafeta d'aigua... Està bé tractar per part de qui li toca el problema del desabastiment (Agència Catalana de l'Aigua, Departament de Salut, empresa concessionària...), però hi ha dos altres qüestions que no s'expliquen i són claus.

La primera de totes és: per què ens trobem amb aquests nivells de pesticides? Un cop es va solucionar el primer episodi de contaminació, ningú va informar com toca dels motius. Cap reunió informativa als pobles afectats oberta a la població, ni cap comunicació (carta, ebando, el que sigui...) als clients, ni res. Ni molt menys, explicacions sobre què s'ha fet perquè no torni a succeir. I, vist el resultat, no sé si s'haurà fet res. Hi ha hagut un abocament d'herbicida a Utxesa? Enguany s'ha sulfatat l'herba com mai? S'ha canviat el barem a l'hora de mesurar aquests elements a l'aigua? Si no ha passat res d'això, com és que mai abans s'havien detectat aquests productes en aquesta proporció?

L'altre aspecte és saber l'impacte sobre la salut. Ens diuen què podem fer i què no, però saben realment quins són els efectes? Per exemple: això de dutxar-me cada dia amb herbicida, va bé per a la pell? I si la tinc atòpica? I si és un nadó, amb un sistema immunitari en desenvolupament qui la té atòpica? El Departament de Salut informava alcaldes/sses i a la premsa (p.ex. Ràdio Borges, 13/06/2022) dient que ens podem dutxar i rentar les dents i que, si això té un efecte potencialment cancerigen, no serà a curt termini i se sabrà a la llarga. Sembla una broma, oi? Doncs no ho és.