Opinió
Ignasi Revés

Ignasi Revés

Entre cendres

A Bovera, a la cloenda de la jornada Garriga, que organitzaven els centres d'estudis de les Garrigues, el Segrià i la Ribera d'Ebre, vam veure Entre cendres, un documental de Xènia Ciuraneta, Alba Francín i Maria Pena.

Entre cendres parla de l'incendi del 2019, que va afectar la Torre de l'Espanyol, Vinebre, la Palma d'Ebre, Flix, Maials, Llardecans, Bovera i la Granadella. S'hi expliquen la calor extrema i el vent, el desallotjament in extremis de les masies, el pas del foc pel terme de Flix -3.000 hectàrees cremades en un no res- i la contenció de les flames a la C-12. 
Els testimonis que recorden el foc, que en debaten les causes i les conseqüències, no són optimistes. Els pagesos pleguen, les terres s'abandonen i la garriga es multiplica, de manera que hi ha combustible de sobres per a més incendis. 
La fatalitat sempre acompanya el pagès. Quan no hi ha preus justos, puja el carburant, gela o pedrega -a vegades, tot junt-. Entre cendres ensenya que hi ha coses contra les quals no es pot lluitar. Per tant, millor deixar passar les flames i després tornar-hi. Com sigui, però tornar-hi.