Opinió
Albert Vilà

Albert Vilà

La loteria del senglar

Com cada matí, a punta de dia, engego el cotxe, la ràdio i me'n vaig a treballar a Lleida. Passat Alfés i abans d'arribar a la pleta, sento que enguany, a Catalunya, els accidents de trànsit provocats per topades amb animals han augmentat un 25% respecte a l'any anterior. Això vol dir 15 castanyes cada dia a Catalunya i 255 entre les Garrigues i el Segrià l'any 2022. Si mentre conduïa i escoltava la notícia, hagués girat el cap a l'esquerra, hauria vist el cos inert i mig desinflat d'un seglar jaient sobre un sembrat. Algú podrà pensar que ja és casualitat... Doncs no. Passat Torrebesses, a l'altura de la Torre de la Senyora, ja havia vist un altre senglar; passat Sarroca, les restes d'una rabosa mig menjada; abans, un gat, a tocar d'una illeta i ja no recordo si també algun conill.

Tot això que explico segur que resultarà familiar a més d'un. I és que les dades (i els fets) fan esgarrifar. Unes dades que, segurament, siguin molt més elevades, ja que, si algun/a conductor/a no denuncia el sinistre, no deu pas sortir a les estadístiques. La notícia també explicava que s'engegarà un pla pilot per tal de reduir aquests accidents i es farà a la província de Lleida. Consisteix en una colla de mesures, com ara la instal·lació de gàbies trampa, dispositius dissuasius acústics i olfactius, tancaments perimetrals, modificació de les tanques de les carreteres, prohibir el cultiu de panís a tocar de les vies o l'adequació dels passos de fauna. Tot i que de ben segur que s'hauran escollit punts amb una altra sinistralitat, cap mesura serà a les Garrigues. 

Veient com augmenta la població de senglars i, amb aquesta, les topades de vehicles, desitjo el més gran dels èxits a aquest pla pilot i que, a part de la loteria dels accidents de trànsit, a les Garrigues també ens toqui la de les mesures per reduir-los.