Opinió

Editorial

Sequera no

Sekera no, un tema que van popularitzar els Tse-tsé, grup musical borgenc de finals dels 90. Ni ells ni ningú no pensaven que això arribaria a aquests extrems. El dèficit, quasi absència, de pluges ha arribat a tal límit que ha obligat a tancar el Canal d'Urgell, mesura inèdita i radical que comportarà conseqüències enormes i desconegudes. La gestió de cabals i la modernització dels regs, passant del sistema "a manta" al reg localitzat, pot ajudar. Però no ens enganyéssim. El problema és que no plou. I la demanda hídrica del país és alta.

Catalunya és un territori poblat, industrial, amb moltes granges i en ple desplegament de regadius agrícoles. També. És molt fàcil carregar-ho als polítics i a sursum corda, igual que la proliferació de conills i l'escassetat de peixos al mar. Una bona gestió ajuda a regular els fluxos de matèria, natural o aquosa, però els desastres que es deriven de la globalització de l'economia de mercat (per no dir, economia lliure) ni venen d'ara ni es poden atribuir a un governant en concret. Són el resultat d'una tramoia global en què el consum de matèries i d'energia supera amb escreix el ritme natural de regeneració i en el qual la major part de la societat participa de bon grat. Perquè la realitat és que, malgrat les evidències, els hàbits personals han variat molt poc o gens des que el "canvi climàtic" ha passat de ser un concepte tècnic a la marca genèrica que designa els canvis a pitjor que s'experimenten a totes les regions del planeta. 

El "canvi climàtic" té molts fronts i maneres de manifestar-se (en el cas garriguenc, la calor i la falta d'aigua). Però no, no és culpa dels polítics. Una família que gasta més del que ingressa? El planeta ho ve a reproduir en gran. 
Ara bé, d'una cosa sí que es pot culpar els polítics: de no advertir i no exposar la qüestió amb tota la cruesa; i, tot seguit, de demanar canvis a les persones, canvis reals. És clar, és ingrat i impopular. Per això, més enllà de la xerrameca, tothom fa com si res. La sequera farà incrementar l'índex de recollida selectiva? Difícil. Benvinguts al futur.