Opinió

Editorial

Un nou mandat

Encara que no ho sembli, perquè sempre que hi ha eleccions hi ha moviments, debat, propostes, il·lusions de canvi i il·lusions de continuïtat, desplaçar majories als ajuntaments no és gens fàcil, encara que aquestes siguin ajustades. Per defecte, qui ostenta el govern municipal acostuma a tenir-ho tot més de cara per repetir. Té la visibilitat que li atorga el càrrec, té l'obra de govern com a aval (per a bé i per a mal), té la pàtina d'institucionalitat i, tot i que no hauria de ser així, sol tenir més informació que els adversaris. Per contra, l'oposició té menys visibilitat, sol tenir menys informació, acusa una certa imatge d'inexperiència i sol carregar amb l'etiqueta de buscabregues, contraposada a l'acció de govern.

Això sempre ha sigut així, i de cara a l'electorat contribueix a reforçar les posicions de partida de cada candidatura. Per això, quan fem una mirada global a la comarca, un titular recurrent és que hi ha pocs canvis. Les inèrcies pesen molt i el canvi sempre costa. La prova és que municipis on concorrien tres candidatures, cosa que aparentment amplia el ventall de les combinacions i redueix el marge de majories clares, els partits que estaven a govern n'han sortit reforçats. És el cas, per exemple, de Juneda, Maials, Torregrossa o Arbeca. En altres, com les Borges, no ha sigut així i l'escenari queda obert. I en altres, la successió de diversos mandats d'un mateix color també acaba passant factura, com ha passat a l'Espluga Calba o la Floresta. El fet que hi hagi joc, és a dir, diverses opcions per triar, sol ser un indicador de bona salut democràtica, sempre que no s'arribi al conflicte obert i personal. Que, per contra, creixi el nombre de llistes úniques no sol ser un bon senyal, ni democràtic ni demogràfic.

Sigui com sigui, amb unes circumstàncies o amb unes altres, encetem quatre anys de nous mandats. Segur que tots els càrrecs electes escollits comencen amb ganes de treballar pel seu poble, cosa que, d'entrada, sempre s'ha d'aplaudir. Des d'aquí, des de l'altra pota del sistema democràtic que representen els mitjans de comunicació, els desitgem tota la sort i bona feina!