Opinió
Pere Olivart

Pere Olivart

L’auge vertiginós del futbol (i futbol sala) femení

L’auge del futbol femení ha estat vertiginós. L'estiu del 2016, la Federació Catalana de Futbol va tramitar 10.797 fitxes femenines. Actualment, el nombre de llicències se situa prop de les 20.000. L'interès pel futbol femení també ha crescut a la nostra comarca, on podem comptar fins a set clubs que disposen d'equips femenins, dos en futbol (l'Intercomarcal i les Garrigues) i cinc en futbol sala (Vinaixa, Borges, Arbeca, Juncosa i Maials).

Podem exemplificar-ho ràpidament fent una ullada a l'EF Intercomarcal, un club que aplega canalla dels municipis de Juneda, Torregrossa, Puigverd i Artesa de Lleida. El 2018, quan treballàvem amb el llibre del centenari del CF Juneda, només hi havia dos nenes jugant en tota l'escola, i en aquell moment, ni la coordinació ni la junta es plantejaven crear cap equip femení. Cinc anys després, l'Inter aplega 47 futbolistes i té cinc equips de futbol femení dos alevins, dos infantils i 1 cadet).  A més, s'ha organitzat la Inter World Cup, en què han participat 12 formacions, un torneig que ha despertat interès i ha omplert les grades del Municipal de Juneda durant la seva celebració. L'Intercomarcal A, en categoria alevina, i el FC Girona, en categoria infantil, s'han proclamat campiones en la primera edició d'aquest campionat.

Cal celebrar aquesta progressió, però, no ens podem oblidar de les pioneres. Als anys 70, tot i que la pràctica esportiva femenina era molt minoritària i que no hi havia competició oficial, hi ha testimonis de la disputa de diferents partits a la nostra comarca i de l'existència de diferents equips: Arbeca, Juneda, les Borges, Torrebesses i Torregrossa. Més endavant, a finals dels 90 i a principis dels 2000, hi hagué un nou repunt amb equips a Juneda i a l'EF les Garrigues. I, ja més recentment, prengué força l'equip del CEA Alfés i alguns equips de futbol sala. Cal valorar com es mereix la valentia dels inicis i la tendència actual. L'esport (en aquest cas el futbol) és una baula més per construir una societat més justa i igualitària.