Opinió
Pere Olivart

Pere Olivart

Escola i Carnaval, tot s’hi val!

La societat actual té un deix d'aparentar i d'exhibir, potenciat en part per l'ús de les xarxes socials, que provoca la necessitat de buscar activitats noves i emocions trepidants en un sector important de la població. L'actual ritme de vida és frenètic i l'escola no se n'escapa. Costa trobar moments de pau i que permetin un fer tranquil, pausat i calmat. Un cop començat el curs escolar s'empalma una celebració amb l'altra: castanyada (i Halloween), Nadal, dia de la Pau... i altres celebracions pròpies de cada escola. Aquest any, el carnaval ha estat matiner i ha caigut a principis de febrer però la celebració s'ha estirat com un xiclet al llarg de tot el mes. I resulta curiós com es viu aquesta celebració i les reaccions que genera a alumnes, mestres i famílies. 

A l'escola Flor d'ametller, estan indignats perquè no celebren el Carnaval al centre educatiu. A l'escola Pinyol d'oliva, es queixen perquè cadascú s'ha de portar la disfressa de casa i això crea desigualtats entre les famílies. En canvi, al col·legi Pedra Seca, protesten perquè la disfressa feta a l'aula ha estat confeccionada amb plàstics i materials d'un sol ús que no es podran reutilitzar ni compleixen amb els objectius de sostenibilitat ambiental. 

A l'escola Aigua del Canal diuen que les ordres que dona el rei Carnestoltes són divertides i creen un ambient distès per a l'ensenyament. Però al centre Arbre fruiter reivindiquen que haurien de ser dies de disbauxa i que amb les ordres només s'ensenya a la canalla a obeir. Tampoc dins del claustre hi ha una sola opinió. El mestre tal argumenta que estan perdent hores lectives sense cap objectiu clar; en canvi, el mestre qual pensa que es podria dissenyar una situació d'aprenentatge que englobi diferents àrees amb el repte final de crear una disfressa.

En resum, que per gustos colors i que mai plou al gust de tothom, però sí que tothom s'atreveix a dir la seva sobre el funcionament als centres educatius. I així, és com un tema força tribal esdevé una nova oportunitat per qüestionar la tasca docent. Com adverteixen en les pel·lícules: els personatges i fets explicats en aquest article són completament ficticis. Qualsevol semblança amb la realitat és pura coincidència... o no.