Qui som

El web www.somgarrigues.cat és l'edició digital del periòdic quinzenal SomGarrigues, el mitjà de referència de la comarca de les Garrigues. El primer número va aparèixer el 3 de març de l'any 2000, però el projecte s'havia donat a conèixer unes setmanes abans, al gener, durant la Fira de l'Oli de les Borges Blanques, amb una edició número zero. Arrencava l'aventura: treure al carrer, cada dos divendres, un periòdic d'abast comarcal, entesa la comarca com un conjunt de trenta-tres pobles, inclosos els de les Garrigues històriques.

Quasi un any de preparació

Per arribar al primer número imprès van fer falta mesos de preparació i concepció del producte. Les primeres reunions es van fer la primavera del 1999 i van comptar amb el guiatge d'Oriol Soler, expert en comunicació i indústries culturals, inspirador de la Revista de Ripollet i, posteriorment, fundador del diari Ara. L'octubre d'aquell 1999 es posava en marxa la primera plantilla que treballaria en l'arrencada del 2000 i en la posterior edició de cada número. Actualment, ja són més de 400 els divendres que hem sortit, sense faltar mai a la xita quinzenal amb els lectors.

Voluntat de servei

SomGarrigues no naixia per fer diners, no era ni és cap negoci particular d'uns propietaris. Naixia en el si d'una entitat, l'Ateneu Popular Garriguenc, que maldava per vertebrar la comarca i veia, en canvi, com el relat sobre aquesta realitat depenia de visions externes. O la comarca s'explicava a si mateixa des de dins o l'explicaven altres des de fora. I així va ser com una part de la junta d'aquella entitat va posar fil a l'agulla, junt amb més persones, per endegar un nou projecte i en un altre àmbit, el comunicatiu. Eren una desena de socis, als quals se n'afegirien altres posteriorment, que posarien en diverses ocasions diners de la seua butxaca -i moltes hores de feina voluntària-, sense guanyar-hi mai un cèntim. Tots els ingressos del periòdic es destinen a sufragar les despeses estructurals del propi projecte: plantilla, local, material, impremta, etc. I és que, tot i l'esperit altruista de l'equip impulsor, sempre s'ha apostat per tenir una plantilla professionalitzada.

Líders a la comarca

Avui, SomGarrigues és una empresa consolidada i el mitjà de premsa escrita més llegit a la comarca, amb més de 900 subscriptors, desenes d'anunciants, 7.000 lectors (segons el darrer EGM) i desenes de col·laboradors. Han passat moltes persones per l'equip, s'han tingut tres locals com a seu i el periòdic ha esdevingut una referència dins i fora dels límits comarcals, com ho acrediten els premis que ha rebut, nou des de l'any 2006.