Reportatge

El sector del llibre, perdurar en el romanticisme

L'amor pels llibres, més que la venda, és el que fa tirar endavant la llibreria i l'editorial que hi ha a les Garrigues.

Una sola llibreria, però també una editorial. Parlem de la llibreria Quaderns de les Borges Blanques i de l'Editorial Fonoll de Juneda. Ara que ve Sant Jordi, dies claus per al sector, els dos negocis obren les portes per parlar de com veuen el panorama. Tots dos ho tenen clar: l'amor pels llibres, més que la venda, és el que els fa tirar endavant. 

Sant Jordi ja és aquí. Són moltes les novetats editorials que en aquests dies surten a la llum. El sector del llibre cada any afirma que gràcies en tenen del Sant Jordi. En aquest sac, tots hi entren: des de les grans editorials i magatzems fins als petits negocis que s'hi dediquen. D'aquests últims a la comarca n'hi ha dos exemples amb molta història al darrere i que continuen apostant pel sector. Són la llibreria Quaderns de les Borges Blanques, amb 35 anys d'història, i l'editorial Fonoll de Juneda, que enguany compleix 20 anys de segell i set com a empresa. Segons l'últim estudi d'hàbits de lectura i compra de llibres a Catalunya, amb dades del 2015, la compra de llibres havia augmentat des del 2011. En concret, a la província de Lleida, un 52% de la població havia comprat algun llibre de lectura.

Quaderns, la llibreria comarcal

La mateixa enquesta revelava, però, que augmentaven a pas de gegant els grans magatzems. El 2015 un 48% comprava els llibres en llibreries, 5,5 punts menys que el 2011. En canvi, el 12% que van comprar en grans magatzems havia pujat 7,8 punts. Un cas de llibreria que aguanta és la Quaderns de les Borges Blanques, l'única com a tal a la comarca. Juli González, el propietari juntament amb la seua dona, Dolors Batlle, i els seus fills ja fa 35 anys que tenen obert aquest petit establiment a la plaça Constitució de la capital garriguenca. El Juli ho té clar: si nos fos per la venda de material escolar i llibres de text (en serveixen a escoles de vuit pobles diferents) "el negoci no seria rendible". "La comarca m'ajuda", afirma el llibreter. Aquest borgenc va decidir muntar una llibreria després de quedar-se sense feina com a comptable. "Haver de tirar endavant una família nombrosa va ser el que em va fer decidir i aquesta ha estat la constant que ha fet que el negoci encara avui estigui obert." En l'actualitat, els seus fills també hi treballen.

L'amor pels llibres va ser el que va fer que es decidís per aquest tipus de negoci. Ell mateix es defineix com un romàntic, ja que si no fos perquè creu en el paper que fan les llibreries per la cultura, des de Quaderns no els sortiria a compte fer molt del que fan. És el cas de Sant Jordi. Des de la llibreria Quaderns distribueixen a moltes de les parades que es fan en petits pobles garriguencs aquell dia. "No vulguis saber els números, però ho fem perquè creiem en la tradició i si podem fer que gràcies a nosaltres tots els pobles puguin fer parada de llibres aquell dia, ho farem. El Juli està convençut que això és que fa que la gent confiï en la llibreria per anar-hi a comprar. "Avui en dia, pots trobar llibres en tot tipus d'establiments. Vam començar amb les gasolineres i d'aquí poc veurem que fins i tot al forn de pa se'n pot comprar", explica Juli amb un to crític, tot i que s'afanya a matisar: "Qui hi hagi darrere al taulell d'aquestes botigues només et sabrà dir el preu del llibre. És clar, hi falta un llibreter."

Però més enllà del romanticisme, també han sabut adaptar-se. La pressió dels grans magatzems la tenen, però des de Quaderns hi volen competir. "Som igual de ràpids a pesar del que la gent es pugui pensar. Si avui em demanes un llibre i no el tinc, demà ja te'l puc fer arribar a la llibreria. Quaderns és un negoci que aguanta i que s'espera que ho faci molts anys més. "Amb constància i sense grans pretensions vas vivint", conclou. 

Fonoll, l'editorial que creix 

L'editorial Fonoll de Juneda enguany arriba al 20è aniversari. Van començar com una associació cultural i ara ja en fa set que són una empresa. Tot i això, l'estructura és petita: són dos socis, el Josep Gelonch i el Jaume Graus, tot i que cap dels dos viu d'això. Aquest és precisament un dels motius pels quals es poden permetre tenir el que ells defineixen més aviat com una afició que un negoci. Ara bé, segons Graus, ara passen per una temporada "força bona", després d'uns anys durs de crisi que, "com és lògic, també han afectat les editorials". De fet, tenen dues noies contractades, la Laia i l'Anna, que són les que obren la persiana cada dia. Fonoll es caracteritza per treure molts llibres de poesia en la seua col·lecció Joan Duch. És un gènere amb què creuen i que també els defineix. Ara bé, també són conscients que apostar per la poesia requereix més constància, esforç i no comptar les hores que hi ha a darrere de treure a la llum els exemplars. "Qui publica a la nostra editorial han de ser autors compromesos. Pretendre que amb la publicació del llibre i amb una presentació ja n'hi ha prou és no viure a la realitat. Nosaltres els ajudem a picar molta pedra."

Graus reflexiona sobre què és el que els diferencia d'una gran editorial. Un dels punts, precisament, és el tracte amb els autors. "Cuidem a l'autor oferint-li totes les presentacions possibles i nosaltres assistim a totes, fem recitals per presentar llibres de poesia i fem presentacions en pobles molt petits encara que sabem que pocs llibres hi acabarem venent. Però intentem ser-hi a tot arreu", explica Graus.

Aquest amor per la cultura que desprèn l'editorial també se sustenta amb una base de negoci, clau per tirar endavant. Gràcies a la publicació del llibre del Banyetes, del personatge del Senyor Postu i els llibres sobre el lleidatà l'editorial funciona, fins al punt que gràcies les bones vendes d'aquests poden treure, cada cert temps, propostes no tan populars.