COMARCA
- Llardecans

La nova xarxa d'aigua, llesta el juny de 2012

L’Ajuntament de Llardecans va reunir el passat 21 de novembre els seus veïns (van assistir-hi uns 90) per informar-los sobre el projecte de renovació de la xarxa d’aigua municipal i el finançament de les obres, que té previst engegar a principis de l’any que ve i que estan adjudicades a l’empresa Biosca Aqualia Infraestructuras. La reunió -que va durar prop de dues hores- va comptar amb la presència de l'alcalde Miquel Sas, el regidor d'Urbanisme, Josep Ramon Miarnau, el tècnic redactor de l'obra Sergio Mothe i el projectista, Julio Cimadevilla.

La previsió és que cap al voltant del mes de juny el poble pugui gaudir d’una xarxa totalment renovada. S’instal·laran 352 comptadors nous, 308 en cases i 44 en granges. L’objectiu no és altre que posar fi a les filtracions, que provoquen pèrdues de fins a 120 milions de litres anuals, segons explica l’alcalde, Miquel Sas.

La inversió del projecte ascendeix a 665.000 euros. D’aquests, 500.000 provenen del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC). De la resta, 165.000, poc més de 140.000 euros els assumirà l’ajuntament mitjançant contribucions especials i la resta, els veïns. Així, per cada comptador d’aigua de les cases pagaran 380 euros i pel de les granges, 430.

El projecte preveu la instal·lació d’un doble sistema: una canonada per a usos domèstics i una altra per a la resta d’usos (per al reg de jardins i horts, neteja de carrers, boques d’incendi...). Així els veïns que ho desitgin podran sol·licitar també el comptador d’aigua de reg (310 euros). La iniciativa permetrà alhora estalviar, ja que el preu de l’aigua no potable se situaria al voltant dels 20 cèntims, mentre que actualment es paga a 1 euro el metre cúbic, independentment de l’ús.

El pagament es durà a terme en tres remeses: un 30% es farà efectiu 15 dies després de l’inici de les obres, un 40% a la meitat de la feina i el 30% restant, al final. El projecte també preveu la construcció d’un nou dipòsit de 280.000 litres, que s’ubicaria al costat de l’actual, destinat a l’aigua no potable, que s’abastirà del reg del Segrià Sud.