ECONOMIA
- Castelldans , La Floresta , Les Borges Blanques

L’aigua del Segarra-Garrigues arribarà a finals de 2013, quatre mesos abans de la previsió

L’aigua del Canal Segarra-Garrigues podria arribar al terme de les Borges Blanques a finals de 2013, segons ha anunciat el president de la Col·lectivitat número 12, Josep Quintana, en declaracions a SomGarrigues. Això suposaria un avançament d’alguns mesos respecte a les previsions que indicaven que l’aigua arribaria el març del 2014. “Es començarien a regar finques amb major predisposició, és a dir, les millor situades per rebre aigua d’una de les basses més importants que s’estan construint”. No obstant això, el president no va voler detallar de quina bassa es tracta ni de la zona en concret.

Les declaracions de Quintana arriben després que les Borges acollís l’assemblea informativa a càrrec dels responsables de Regsega, ASG i la Comunitat de Regants que es va celebrar al pavelló de l'Oli el passat 20 de desembre. En la reunió, purament informativa, es va conèixer que transcorregudes les festes de Nadal es posarà en funcionament una oficina tècnica destinada a dues labors principals: aconseguir l’adhesió de nous regants i informar de tots els aspectes relacionats amb el Canal.

Així, segons va explicar Quintana, “es cridarà un a un a cada regant per a que coneguin i llegeixin el conveni marc amb el Canal”. A partir d’aquí haurà de ser el pagés (hi ha 660 propietaris) qui decideixi si vol o no adherir-se al Canal. En aquest sentit, si un pagés s’adhereix haurà de pagar de 1.500 a 3.500 euros per hectàrea (segons la dotació) que hauran de fer efectius 60 dies després del primer reg. El que encara és una incògnita és el preu del metre cúbic. “Els tècnics del Canal estan ultimant la millor solució”, diu el president però s’especula amb els 0,12 cèntims/metre cúbic.

Una novetat però del funcionament serà la col·locació d’hidrants o mesuradors que mesuraran l’aigua: “el pagés només pagarà els metres cúbics que gasti”, diu Quintana. Així, els mesos que hagi precipitacions es possible que es pagui “res o molt poc”. En total, la superfície regable del sector 9 (les Borges Blanques) és de 1.455 hectàrees.

Altrament, el departament d’Agricultura obrirà una línia d’ajuts a fons perdut per a que joves agricultors i pagesos a títol principal puguin disposar de diners per pagar el reg. Així mateix, algunes entitats financers (BBVA, La Caixa, Banc Santander, etc) “oferiran crèdits amb interessos preferents”.