COMARCA
- Les Borges Blanques

Presenten a les Borges la Plataforma Garrigues per a la Defensa del Territori

La Casa de la Cultura de les Borges Blanques acull avui divendres a les 21.00 hores l’acte de presentació de la Plataforma Garrigues per a la Defensa del Territori. La Plataforma és contraria a la construcció de la incineradora de biomassa projectada per l’empresa basca SENER (amb una petita participació local, 10%) al municipi de Juneda.

Els principals motius de l’oposició són: la concentració de 3 plantes a la mateixa vall (Vall de Miravall), els efectes sobre la salut de les persones i el medi; així com el temor que, a banda de fusta, s’acabi cremant a la planta altres productes que també tenen la consideració legal de biomassa com són: escombraries, fangs de depuradores, fustes tractades químicament, etc ...

La Plataforma, a través d’un comunicat que ha fet arribar als mitjans de comunicació denúncia que sota les 30 plantes incineradores de biomassa projectades a Catalunya s’hi amaga la gestió de residus del país. “Vist que al Pla de Lleida no hi ha residus forestals, ni residus agrícoles, ni cultius energètics per abastir les quatre plantes, la Plataforma té les sospites que, a banda de fusta, es cremin altres productes” ha dit un dels seus membres, Miquel Andreu. Segons recull aquest comunicat La promotora SENER ja disposa d’una planta incineradora de residus al País Basc, Zabalgarbi, la qual va rebre una sanció de 30.000 € el 2.009 per una infracció greu de contaminació per part del Govern Basc.

Tot i la negativa de la principal empresa inversora SENER (70% d’accions), la Plataforma insisteix que està relacionada amb la indústria de l’armament, “concretament és fabricant de míssils i municions guiades, fet que fa desconfiar a la Plataforma de les seves veritables intencions a la planta de Juneda”.

Per tot plegat, la Plataforma ha iniciat una campanya de sensibilització i denúncia, la qual a consistit en la presentació d’al·legacions al projecte, queixes al síndic de greuges, penjada de pancartes, edició d’un díptic informatiu (adjunt), recollida de signatures, realització de xerrades de sensibilització, etc ...