COMARCA
- Torrebesses

Els escolars coneixen ‘in situ’ les construccions de pedra seca

Foto: Centre d'Interpretació de la Pedra Seca

Per tal de donar a conèixer als escolars de la comarca l’ingent patrimoni de construccions de pedra seca que engalanen els camps, durant els mesos de març i abril el Consell Comarcal i el Centre de Recursos Pedagògics de les Garrigues han organitzat sortides al terme de Torrebesses, on uns 700 escolars en total podran gaudir de les cabanes de volta, els aljubs i els marges.

Els primers escolars que han visitat Torrebesses són els del col·legi Albirka d’Arbeca i els de la ZER Pedrera (l’Espluga Calba - Els Omellons - Puiggròs). Un centenar ho van fer els dies 27 i 28 de març. Així, van visitar les cabanes de volta, on feien vida antigament els pagesos, i els aljubs, on s’emmagatzemava l’aigua de pluja, tan preuada en els terrenys de secà, guiats per Josep Preixens i Núria Escolà, estudiosos de les construccions de pedra seca. "Els escolars d’avui seran els encarregats de preservar aquest patrimoni arquitectònic el dia de demà; per tant, és imprescindible que coneguin aquestes construccions",ha dit Preixens. Van realitzar també diverses activitats al Centre d’Interpretació de la Pedra Seca, on van veure tots els tipus de construccions de pedra seca de la comarca.

Les sortides continuaran la segona quinzena d’abril, fins que tots els escolars coneguin in situ aquestes emblemàtiques construccions. La comarca de les Garrigues, fins ara, és l’única del país que ha pres la iniciativa de portar els escolars a conèixer aquestes construccions al lloc on es troben ubicades.