CULTURA
- Les Borges Blanques

L’Espai Macià amplia el seu fons amb un fragment d’un retaule del segle XIV

Fragment de predel·la. Foto: Ajuntament

L’Espai Macià amplia el seu fons amb l’exposició d’un fragment de predel·la d’un retaule gòtic, del segle XIV, pertanyent a l’antiga església de Sant Pere de les Borges Blanques. S’exposa a la planta baixa de l’edifici on hi ha l’Oficina local i comarcal de turisme.

“Es tracta d’una peça d’un valor històric incalculable”, explica el regidor de Cultura, Francesc Macià. “Volem recuperar elements que ens ajudin a configurar la història de les Borges. Sabíem de la seva existència i després d’anys de gestions, els seus propietaris, la família Martínez-Gasol, ens han fet la donació”.

La pedra es va trobar a l’interior d’un corral (antic cal Genís) i en un estat de conservació poc òptim ja que estava a l’intempèrie. Ara s’exposa a la zona dedicada a ‘Pedres del temps’ i ve a completar el fons de l’Espai Macià. El fragment de predel·la recuperat, mostra dos sants, Sant Joan Evangelista i Sant Pere, representats de mig cos i dins uns compartiment arrodonit, envoltats de decoracions vegetals policromades que gairebé han desaparegut. S’atribueix al mestre d’Albesa, autor entre altres del baix relleu ‘Presentació de Jesús al Temple’, procedent de la cripta de la col·legiata de Sant Pere d'Àger (Noguera), del segle XIV i que s’exposa al Museu Nacional d’Art de Catalunya.