COMARCA

Greu situació dels boscos de la comarca

La Pobla de Cérvoles, el Vilosell, Tarrés, Fulleda, l’Albi, Vinaixa o Cervià de les Garrigues són els pobles que han demanat als departaments de la Generalitat “actuacions urgents” per netejar els boscos dels seus termes municipals després de les fortes nevades de la primera setmana de gener.

Ramon Maria Arbós, alcalde de Tarrés explica que “tots els arbres del nostre terme tenen alguna mena d’afectació”. I és que els gruixos de neu va fer que les branques dels pins (pi blanc majoritàriament) s’esquincesssin en el millor dels casos o es trenquessin el cap del pi (copa) en el pitjor.

El pobles afectats han recollit tota la informació necessària i ho han comunicat al departaments de Medi Ambient, Obres Públiques i Governació. A més, a través del Consell Comarcal de les Garrigues s’ha tramitat un document en el qual es demana la mateixa celeritat per netejar els boscos degut a la greu situació en què es troben.

Actuacions d’urgència

En el cas de Tarrés, el poble més afectat de tot, del que més de les dues terceres parts del seu terme són bosc, l’ajuntament va haver de llogar una excavadora que s’encarregués de netejar algunes zones, “sobretot per obrir els camins”, explica l’alcalde. No obstant, l’afectació de les nevades és tan pronunciada que “encara tenim camins per obrir”, comenta Arbós. Segons Arbós “si no s’actua d’urgència es deixarà al bosc una massa d’arbres secs que pot comportar molt perill en cas d’incendi”. Per aquest motiu, els alcaldes i el Consell han reclamat a la Generalitat que es crein amb urgència “zones netes de seguretat o talla focs”. La petició està també recolzada per l’Agrupació de Defensa Forestal.

Demanen que es crein zones de seguretat i tallafocs davant del perill d’incendi

Propietaris

Davant d’aquest desastre ecològic, els ajuntaments han mirat de posar-se en contacte amb els propietaris dels boscos. En fer-ho s’han adonat que “la majoria de propietaris són o viuen fora del poble, són persones grans o bé no poden res per netejar”, indica Arbós.
D’altra banda, en el cas del bosc que envolta la central eòlica del Vilobí, l’empresa Acciona sí que ha començat a actuar, ja que és seua la responsabilitat de mantenir ‘net’ el bosc i els camins d’accés.

Molts propietaris dels boscos són de fora de la comarca o bé no fan res per netejar el bosc


Ventades

A aquesta trencadissa cal sumar les fortes ventades del 2009 quan  un gran nombre d’arbres va caure a terra. En aquest cas, però, alguns dels pins caiguts mantenen l’arrel a terra i estan vius.
En aquell succés, passats uns mesos, una brigada de neteja del departament de Medi Ambient es va encarregar de netejar la zona però l’actuació va ser gairebé “testimonial”.
 

El Govern i els alcaldes posen fil a l’agulla

La Generalitat analitzarà les peticions i les propostes de millores en la gestió de les emergències per nevades que plantegen els alcaldes de les Garrigues per tal de mirar d’incloure-les en els protocols del pla Neucat. Així es va acordar en la reunió amb una cinquantena d’alcaldes de Ponent per fer una valoració de l’evolució de les nevades de primers de gener i de les seves conseqüències i consensuar millores en la gestió d’emergències. Entre les propostes efectuades pels alcaldes destaca la disposició de recursos materials i la coordinació d’actuacions. Els responsables municipals van reclamar una major diversitat d’equipaments per lluitar contra la neu i el gel i també van coincidir en la necessitat d’implantar un sistema de coordinació, centralitzat a Lleida.