COMARCA
- Almatret , Llardecans , Maials

L’abocador de Seròs rep la llicència ambiental

Els pobles contraris a la instal·lació en una de les manifestacions a la ciutat de Lleida.

El Govern de la Generalitat ha concedit la llicència ambiental al dipòsit controlat de residus de Seròs, un projecte que impulsa l’empresa Dipòsits Controlats de Catalunya SL i que ha encès els ànims dels pobles de les Garrigues Històriques.

El Govern, conscient de la polèmica generada entorn a aquest projecte i del rebuig social que hi ha, va recordar que l’autorització ambiental no és definitiva. I és que el vistiplau del Govern està condicionat al fet que l’Agència Catalana de l’Aigua i l’Agència de Residus de Catalunya donin també la seua autorització. Aquests no seran els últims tràmits: encara haurà de rebre llum verda de la Comissió d’Urbanisme de Lleida (l’aprovació inicial de l’ajuntament es va fer al juliol i actualment el projecte està en informació pública).

La decisió de l’executiu ha caigut com un got d’aigua freda als pobles situats a l’entorn de la futura planta. Des de la plataforma Almatret.Net, contrària a la construcció de l’abocador, estudien ara quines són les accions que poden dur a terme per tal de poder paralitzar el projecte. “No renunciem a cap via. Presentarem un recurs contenciós administratiu, al·legacions al Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Seròs i traslladarem aquesta situació, si cal, fins al Parlament europeu. Ja mirarem com finançar tots aquests tràmits, però no podem permetre que s’acabi construint un abocador que el territori no vol”, ha manifestat el seu portaveu, Francesc Xavier Gironès.
La plataforma no descarta tampoc la via penal.

El Consell Comarcal del Segrià va convocar el passat 28 d’agost els alcaldes i representants de la plataforma a una reunió informativa sobre el projecte per tal d’avaluar la decisió de la Generalitat. El portaveu d’Almatret.Net confia que molts alcaldes posin fre. “Personalment crec que si molts alcaldes es plantessin i estiguessin disposats a presentar la seua dimissió, si aquest projecte tira endavant, l’abocador no s’autoritzaria. Si els polítics d’aquí no manen i decideixen els de Barcelona estem perduts”.

Per la seua part, l’alcalde de Maials, David Masot, en declaracions a SomGarrigues parla de mala notícia i estudia presentar el recurs contenciós administratiu. “Tot i que per part del Govern la llicència l’han fet condicionada, no ens ha agradat la resolució. Ara l’única solució que ens queda és arribar al contenciós administratiu. Serà un procés llarg i costós”.
 

El rebuig social ha generat nombroses manifestacions, una recollida de signatures i la presentació de 600 al·legacions, la majoria de totes desestimades. Comptem amb el suport del Consell Comarcal del Segrià.