CULTURA
- El Vilosell

Reobre l'escola del Vilosell, però com a centre d'interpretació

El dia 9 de setembre es va presentar el projecte de creació d’un Centre d’Interpretació de l’Escola Rural a l’edifici on hi havia les escoles. Aquest edifici es va construir l’any 1929 i va estar en funcionament fins el 2003, quan les escoles van tancar per raons demogràfiques, ja que no hi havia el nombre d’alumnes necessaris per a mantenir-les obertes, d’acord amb els criteris exigits pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat. Abans de l’any 1929, les escoles havien estat situades als baixos de l’Ajuntament (escola de nens) i a l’antic forn de la costa (escola de nenes).

Per tal de recuperar la memòria històrica de les diverses generacions de vilosellencs que hi van passar i dels mestres que hi van deixar petjada, l’Ajuntament i el Centre d’Estudis Locals han recuperat una part dels espais de les escoles que es destinarà a Centre d’Interpretació de les Escoles Rurals. Per això, han fet una crida als veïns i a la població en general per tal que col·laborin amb l’aportació de fotografies, material escolar, llibres i llibretes, treballs escolars, jocs de la canalla, etc.

L’acte, emotiu, va omplir de gom a gom el local i va consistir en la intervenció de l’alcalde del Vilosell, la presentació a càrrec del president del Centre d’Estudis Locals, que va fer un repàs a la història de les escoles i a la importància de recuperar el patrimoni escolar, i va finalitzar amb la projecció d’un audiovisual. Durant l’acte van intervenir-hi també mestres, antics alumnes i veïns que van cedir generosament material pel nou centre.