COMARCA
- Fulleda , Tarrés

Llum verda definitiva al parc eòlic Vilobí II, entre Fulleda i Tarrés

Google Maps.

Ja es poden iniciar les obres de construcció del parc eòlic Vilobí II, entre els termes municipals de Fulleda i Tarrés. Així ho estableix l'aprovació definitiva per part de la Comissió d'Urbanisme de la Generalitat, aquests dies, de la modificació del Pla Especial Urbanístic de la zona, així com el permís d'obres municipal de què disposa l'empresa. Un Pla urbanístic que el Govern va tramitar de nou per tal de legalitzar el parc, després que Jutjat Contenciós Administratiu núm. 1 de Lleida sentenciés que el parc eòlic de la Serra del Tallat, a pocs metres de distància i connectat a Vilobí, s'havia d'enderrocar. 

Aquesta aprovació definitiva desencalla un procés, iniciat el 2007, que havia de culminar amb la instal·lació de tres nous molins, que conformarien el parc eòlic Vilobí II [punts vermells de la imatge]. Inicialment, la intenció de l'empresa, Acciona, era d'ubicar sis molins, d'1,5MW de potència. Després que l'Ajuntament de Tarrés, municipi on s'havien de fer, demanés correccions en l'impacte visual, l'empresa va optar per instal·lar tres molins. Això sí, de 3MW de potència cadascun, cosa que suposa estructures més altes i més grans, amb alçades de 100 metres per torre i diàmetres del rotor de 116 metres.

Vilobí II se sumarà a Vilobí I [punts verds de la imatge], el primer parc eòlic posat en marxa a les Garrigues. Aquest discorre quasi en paral·lel a la carretera LV-2014, entre Fulleda i Tarrés, i consta de 27 aerogeneradors d'1,5MW. Quan es posi en marxa Vilobí II, la carretera quedarà, així, entre els dos parcs. Queda per resoldre el futur d'una nova central a la zona, la del Pla del Tossalet, que suposaria instal·lar 19 molins de manera perpendicular als dos parcs de Vilobí i que deixaria el poble de Fulleda encerclat. Aquesta central va ser exclosa del llistat de subvencions del govern espanyol per a energies renovables i té complicat, per tant, el seu finançament.