COMARCA
- Les Borges Blanques , Maials

Sacerdot centenari

Mossèn Josep Rius, amb la medalla centenària.

La directora dels Serveis Territorials de Benestar Social i Família a Barcelona, Carme Canela, va lliurar el passat 3 de desembre la Medalla Centenària del Departament al senyor Joan Rius i Falcó. L'acte es va celebrar a la Residència Sacerdotal de Sant Josep Oriol, on viu retirat, i hi van assistir amics de l’homenatjat, així com el rector de la parròquia de Santa Maria de Sants, Josep Lluís Socíes, i el rector de la Residència Sacerdotal, mossèn Raventós.

Joan Rius va néixer l'octubre de 1912 a les Borges Blanques. Quan esclatà la guerra era seminarista i durant molt temps va estar refugiat. Ha estat rector de les parròquies de Sant Quintí de Mediona, d’Olesa i, des del 1968 fins la seva jubilació, finalment de Santa Maria de Sants. La seva tasca de 25 anys al capdavant d’aquesta parròquia barcelonina es va centrar en el jovent, vetllant perquè disposessin d’espais per a ells, com l’esplai i grup d’escoltes. També va organitzar grups per a les dones i va promoure i participar en diverses campanyes de Càritas. Encara avui celebra missa alguna vegada.

La Medalla Centenària és una iniciativa del Departament de Benestar Social i Família. Es tracta d'una medalla d'argent gravada amb el nom i l’any de naixement commemorativa del centenari. A aquest reconeixement institucional poden accedir-hi totes les persones residents a Catalunya que compleixin els requisits i realitzin la sol·licitud corresponent.

D'altra banda, la maialenca Maria Mur i Gabaldà, resident a Gimenells, va rebre també, el 2 de gener, la Medalla Honorífica del Departament de Benestar Social i Família en motiu del seu 100è aniversari. El director dels Serveis Territorials del  Departament a Lleida, Joan Ramon Saura Aranda, li va lliurar la medalla. A més dels familiars, van assistir a l'acte el president del Consell Comarcal del Segrià i l'alcalde de Gimenells, que també van oferir un obsequi a l'homenatjada.