COMARCA
- Les Borges Blanques

La gran trobada comarcal

Arrenca una nova edició d’un certamen que, amb mig segle de vida al darrere, ha aconseguit adaptar-se als canvis i passar a ser el referent del sector oleícola arreu del país. S’esperen milers de visitants a les Borges en un cap de setmana farcit d’a

Imatge d'arxiu de l'edició passada de la Fira de l'Oli

Som a mitjans de gener i això, al calendari garriguenc, vol dir Fira de l’Oli a les Borges Blanques. És cert que en les setmanes anteriors n’hi ha hagut a altres pobles i és cert que n’hi haurà més a continuació; però aquesta, la que se celebra a la capital, és la de tothom, la de les Garrigues en el seu sentit més ampli. La que congrega tot el sector en un sol punt. La que posa tota una comarca a l’aparador, la fa lluir davant de milers de visitants i aconsegueix, per un cap de setmana, que tingui un lloc a l’agenda mediàtica del país.
6.000 m2 de superfície i 98 expositors, dels quals 28 són molins i cooperatives –rècord absolut– fan del recinte firal el centre neuràlgic d’un certamen que enguany compleix 50 anys, tot i que és en els darrers 16 que ha focalitzat el protagonisme en el producte estrella de les Garrigues.
La inauguració, enguany, d’alta volada: tallarà la cinta el Molt Honorable President de la Generalitat, Artur Mas. I la cloenda, diferent. En lloc de donar veu a una nova autoritat política, s’ha volgut emfasitzar el caràcter gastronòmic de la Fira i serà Regina Santamaria, filla del prestigiós cuiner Santi Santamaria i responsable del grup El Racó de can Fabes, qui tancarà la mostra.

Turisme, qualitat i salut
A banda d’un aparador comercial, es pretén que la Fira sigui també un impuls per al conjunt d’atractius turístics de la comarca relacionats amb l’oli i el paisatge: productes de qualitat i gastronomia, pedra seca, patrimoni natural, patrimoni cultural, qualitat de vida, esports a l’aire lliure, serenitat. En definitiva, oliturisme, agroturisme, enoturisme. En aquest sentit, el programa inclou diversos tastos, degustacions i demostracions gastronòmiques. Tot plegat, complementat amb un altre gran eix: el de la salut. Xerrades sobre alimentació, tallers de sabó o caminades i curses esportives també tenen un paper destacat al programa.

Cultura i festes
Més enllà dels productes i allò que els envolta, la Fira també és l’ocasió en què tindran lloc diverses celebracions i actes festius i culturals, com ballada de sardanes, escala en hi-fi, concert de rock, concert coral, poesia, teatre, ball, concurs de dibuix i, òbviament, la tradicional desfilada de carrosses dels Tres Tombs de Sant Antoni.